kr-nieuws.be

3.500 vrijwilligers verzamelen 2 ton afval  Ultraloper Karel Sabbeplogt van Domburg naar Zeebrugge

foto © Stijn Boelens

3.500 VRIJWILLIGERS VERZAMELEN 2 TON AFVAL AAN KUST

ULTRALOPER KAREL SABBE AL PLOGGEND VAN DOMBURG NAAR ZEEBRUGGE

 

 

 

ZEEBRUGGE | Vandaag werd de hele kustlijn van België en Nederland opgeruimd door surfers, zeilers, familie -en vriendengroepjes of collega’s. Ultrarunner Karel Sabbe vertrok ’s ochtends vroeg  aan de surfschool in Domburg (NL) voor een plogathon en eindigde om 15u45 in Zeebrugge. In totaal verzamelden 25 surfclubs en zo’n 3.500 vrijwilligers verzamelden 2.000 kg afval. Na sigarettenpeuken, plastic zakjes, flessendopjes en visserstouwen en netten heeft onze zee er een nieuwe vijand bij : het mondmasker.

 

Het tij doen keren

 

Al meer dan tien jaar is het een vaste afspraak: in de lente ruimen we met z’n allen onze stranden op tijdens de Eneco Clean Beach Cup.  Heel wat vrijwilligers steken de handen uit de mouwen maar jammer genoeg lijkt het aantal ingezameld afval niet te verminderen. Een jaarlijkse opkuis is geen luxe, maar het is belangrijk om te sensibiliseren en het probleem aan te kaarten. Na een uitgestelde editie van de Eneco Clean Beach Cup, stond het event dit jaar hóóg op de agenda om opnieuw de handen uit de mouwen te steken en onze stranden proper te maken. Om je een idee te geven: in 2019 ruimden 7.500 deelnemers maar liefst 11,5 ton strandafval op over een afstand van 76,5 kilometer. Dit jaar werd de hele Belgische en Nederlandse kustlijn afgeschuimd en trokken 3.500 vrijwilligers met emmers en knijpers naar het strand, goed voor 2 ton afval. 

 

Sven Fransen, bezieler & surfer: “De impact van een jaar social distancing heeft ons gezamenlijk duurzaamheidsengagement blijkbaar geen deugd gedaan. De boodschap is volgens mij duidelijk:  mensen missen elkaar en de natuur heeft nood aan mensen die samen(op)komen voor een schonere toekomst. Door hand in hand en zij aan zij de handen uit de mouwen steken creëren we blijkbaar nog steeds de meest effectieve boodschap om het tij te keren en dat is hoognodig!”

 

Op de Vlaamse stranden zijn er gemiddeld 137 items per 100 meter vloedlijn te vinden. Of nog: er blijkt een groot verschil te zijn tussen wintermaanden en zomermaanden. Na een mooie zomer zijn onze stranden bezaaid met zwerfvuil. Bovendien duikt er dit jaar – letterlijk en figuurlijk een nieuwe boosdoener op: mondmaskers. Via de wind en de waterlopen komt dit ‘nieuwe zwerfvuil’ in onze zee terecht. Het kan tot 450 jaar duren vooraleer mondmaskers afbreken in het milieu, en dan nog verdwijnen de kleine plastic fragmenten nooit helemaal. Na sigarettenpeuken, plastic zakjes, flessendopjes en visserstouwen en netten heeft onze zee er dus een nieuwe vijand bij.

 

Surfers, chefs en ultralopers

 

Eneco Clean Beach Cup werd in het leven geroepen door de surf community. Niet alleen ondersteunden vandaag 25 clubs de strand opruimactie,  maar ze ondernemen het hele jaar door al concreet actie om zwerfvuil aan te pakken. Want de clubs willen surfen op golven, niét op afval. Ze bannen plastic rietjes en roerstaafjes, beperken individuele verpakkingen, beperken het gebruik van plastic flesjes. Er worden ook strandasbakjes aan toeristen uitgedeeld en er kwamen rookvrije zones op het strand, om zo de peukenproblematiek te voorkomen. En er is de JUTzak, die mensen kunnen meenemen tijdens hun strandwandeling om dan daarin strandafval te verzamelen.

 

Naast de surfers zijn er nog andere trouwe sympathisanten die elk jaar van de partij zijn. Filip Claeys van sterrenrestaurant De Jonkman en zijn NorthSea Chef - collega’s hebben een duidelijke missie :  met creatieve recepten en technische fiches andere chefs, hobbykoks en consumenten aanmoedigen om op een verantwoorde wijze om te gaan met respectvol gevangen vissen en bijvangst.

 

Ultrarunner en wereldrecordhouder Karel Sabbe liep al ploggend langs de kustlijn van Zeebrugge tot in Domburg in Nederland. Over een lengte van 65 km verzamelde hij al joggend zwerfafval en redde hij een krab uit een achtergebleven visnet.

 

Voormalig wereldkampioen freestyle kitesurfen en O’Neill ambassador Kevin Langeree kwam in Nederland het strand opruimen en hij heeft nog iets anders in petto. Hij plant een stunt door van België naar Nederland te kiten waarbij er plastic wordt geruimd. Kevin Langeree: “Ik spendeer het merendeel van mijn tijd in het water en ik besef dus des temeer het belang om onze zeeën en oceanen te beschermen.”

_DD_7896
_DD_7845
_DD_7781
_DD_7603
_DD_7638
_DD_7616
Eneco Clean Beach Cup 1
Eneco Clean Beach Cup 4
Eneco Clean Beach Cup 3
Eneco Clean Beach Cup 5
Eneco Clean Beach Cup 2
_DD_7610
Eneco Clean Beach Cup 6

foto's © Stijn Boelens