kr-nieuws.be

Peter Van Herzeele

Vrijwillige  Medewerker KRN

Rally

6 uren van Kortrijk 

Xavier Dekeyser en zijn Kortrijkse copiloot Nele Tassaert in een Renault Clio Rally5 /  foto krnieuws JVGK

De 6 uren van Kortrijk

 

Zondag is de laatste rechte lijn van de 28e rally 6 uren van Kortrijk ingezet. Dit onder druilerig weer met af en toe een fikse regenbui. Het is de afsluiter van het Vlaamse rallyseizoen.

  

Na de eerste ronde zaterdag was Vincent Verschueren de leider. Hij had 4.4 seconden voorsprong op Bernd Casier. Sébastien Bédoret en Freddy Loix streden om de derde podiumstek. De oude vossen Freddy Loix en Pieter Tsjoen, samen goed voor 12 Belgische titels, gingen als leiders de nacht in. Nog nooit gezien in de Belgische rallygeschiedenis: zij gingen met zes tienden voorsprong op Melissa Debackere en Vincent Verschueren naar dag twee.

 

Qua publieksopkomst was het zondagmorgen bijna nihil door een zeer bewolkte hemel en aanhoudend regenachtig weer, maar dit lieten de rallyrijders en hun technisch team niet aan hun hart komen. Er kwamen 126 deelnemers aan de start. Eerst startten de Classics, de oldtimers dus. Daarna was het de beurt aan onder meer Paul Lietaer en copiloot Michiel Feys in een Skoda Fabia R5 EVO. Pittig detail: Paul reed tot nu toe ruim 500 rally’s. Ook Pauls zoon Mathieu rijdt mee, samen met copiloot Robbe Ghesquiere in een Ford Escort MK2. Verder zijn Robert Droogmans en copiloot Johnny Vangrieken van de partij in een Renault Alpine en Xavier Dekeyser en zijn Kortrijkse copiloot Nele Tassaert in een Renault Clio Rally5.

 

Nele, die beroepshalve zaakvoerder is van haar eigen Immokantoor, is niet aan haar proefstuk toe. Zij was dit jaar al 19 keer copiloot. Nele en Xavier zijn geen onbekenden voor elkaar en kennen elkaar al 25 jaar. Xavier en Nele kochten bij Pieter Tsjoen Racing een gloednieuwe Renault Clio Rally 5 en gingen deze samen met Jonas Langenakens inrijden op het circuit van Zolder. “Het is niet de bedoeling om te concurreren met het jong geweld maar we hebben zeker ambitie om veel te rijden. Het is vooral heel leuk dat we dit volledig samen doen van begin tot eind … welke auto, aankoop, sponsors… is volledig eigen project van ons twee”, aldus Nele die af en toe ook met Michel Casseyas rijdt.

 

Jean-Paul Clinkers was ‘speaker’ van dienst. “Ik doe dit al 40 jaar met veel plezier want het is mijn grote hobby. Ik doe alle Belgische wedstrijden en af en toe ook Nederlandse. Ook het wereldkampioenschap in Duitsland staat op mijn palmares”, glundert Jean-Paul. “Ik ken veel piloten persoonlijk en probeer altijd in mijn commentaar aan de startplaats te kruiden met een kwinkslag. Een naam van een winnaar heb ik niet in gedachten maar vandaag zijn er velen kandidaat.” / PVHK / foto's en video JVGK