kr-nieuws.be

Peter Van Herzeele

Vrijwillige  Medewerker KRN

ARMAND SCHRIJFT LIJVIG BOEK OVER DE GESCHIEDENIS VAN ZWARTE PIET

© foto krnieuws / JVGK

© foto krnieuws / JVGK

ARMAND SCHRIJFT LIJVIG BOEK OVER DE GESCHIEDENIS VAN ZWARTE PIET

 

“Alles gaat terug naar

de middeleeuwen”

 

KORTRIJK Onlangs bracht Mensen & Cultuur Uitgevers het boek ‘Van Zwarte Klaas tot Sinterklaas’ van Armand Sermon uit. In het boek wil Armand komaf maken met misse redeneringen en foute associaties rond de figuur van Zwarte Piet. “Ik ga op zoek naar het ware wezen van de zwarte begeleider van de witte bisschop.”

 

“Het heeft niets te maken met

zwarte mensen, Afrikanen of racisme”

 

------------------------------

DOOR PETER VAN HERZEELE

 

Armand Sermon (75) is afkomstig uit Halle maar woont al 50 jaar in Kortrijk. Hij genoot een opleiding sociaal-cultureel werk aan Howest. Hij gaf er ook les in praktijk, stages en oefeningen bij sociaal-cultureel werk. In zijn vrije tijd doet hij opzoekingen en schrijft hij boeken. Armand dook eerder al in de geschiedenis van het carnaval en schreef voor het carnavalskrantje ‘De Luuper van Halle’ tientallen artikels over het volksleven, boeiende tradities en oude carnavalsverenigingen in Halle. Deze keer schreef hij een lijvig boek over de oorsprong van Zwarte Piet. “Het is een figuur die de voorbije jaren fel gecontesteerd werd. Ik kan mij ergeren over de heisa rond Zwarte Piet. Er zijn veel misse redeneringen over zijn figuur: is het een koloniaal, een slaaf? Is dit racisme? Ik  ging in mijn boek op zoek naar het ware wezen van de zwarte begeleider van de witte bisschop”, vertelt Armand uitvoerig. “Met een Zwarte Piet op zich is er niet veel mis mee. Natuurlijk evolueert dat met de tijd, maar het is de foute associatie die me stoort.”

 

MASKERADE

Armand Sermon begon in 2017 met opzoekingen en schrijven. “Ik heb honderden bronnen geraadpleegd en veel gelezen. Het is gewoon een maskerade die al sinds de Middeleeuwen bestaat. In Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, overal is het een zwarte begeleider met een zwart gelaat. Waar halen ze toch al die discussies vandaan dat Zwarte Piet een slaaf zou zijn en dat het racisme zou zijn. In de middeleeuwen hadden alle heiligen een begeleider met een zwart gezicht. Dat was een duivel die symbool stond voor de onderwerping van de duivel aan een heilige: een processieduiveltje”, vertelt Armand. “In de literatuur en in de archieven is Zwarte Piet onder tientallen andere namen bekend. In de 19e eeuw werd hij een knecht genoemd. Een knecht is eigenlijk een ondergeschikte medewerker. Denk maar aan een bakkers- of beenhouwersknecht. De Sint heeft in de voorafgaande (middel)eeuwen een zwarte duivel gedomesticeerd en daardoor draagt de zwarte begeleider soms een keten. In een zak steekt de Sint de stoute kinders. Roede, ketting en zak vindt men overal in de gelijkaardige Europese en een stukje Aziatische folklore. In Centraal-Afrika lopen er bij rituelen gelijkaardige personages rond maar dan met het aangezicht besmeerd met witte klei.” Conclusie? “De figuur Zwarte Piet heeft niets met slavernij, kolonialisme, Afrikanen of racisme te maken.”

 

Het boek van Armand Sermon telt 424 bladzijden en 336 foto’s. Het boek kost 39 euro en is te koop in Boekhandel Theoria en andere boekhandels.