kr-nieuws.be

Berichten van PZvl

© foto krnieuws / JVGK

Fietsendief opgepakt dankzij alerte voorbijganger
Politie zoekt eigenaar om fiets terug te geven
 

Op dinsdagavond 23 november 2021, omstreeks 22.15 uur, kwam in de dispatching van de PZ Vlas een telefoontje binnen van een alerte passant die in de Meensesteenweg in Kortrijk een verdachte man zag wandelen met een nog gesloten fiets aan de hand. Terwijl hij wandelde moest de verdachte man permanent het achterwiel opheffen omdat de fiets op die plaats op slot zat.

 

De getuige gaf tijdens de melding ook een heel duidelijke beschrijving van de verdachte. Meteen ging een politieteam in de buurt op zoek. In de Burgemeester Lambrechtlaan kon de verdachte, die nog steeds de fiets aan het dragen was, aangetroffen en gecontroleerd worden.

 

Hij bleek de fiets effectief gestolen te hebben. De man werd overgebracht naar het commissariaat voor verder onderzoek. Ook de fiets werd meegenomen en nu is de politiezone VLAS op zoek naar de eigenaar. Wie zijn fiets herkent kan zich melden via 1701@pzvlas.be. De fiets werd gestolen in de Meensesteenweg in Kortrijk of in de onmiddellijke omgeving.

Zondag 21/11/2021

Resultaten snelheidscontroles tijdens rally ‘6 Uren van Kortrijk’


Tijdens de rally van Kortrijk werden zowel op zaterdag 20 als zondag 21 november 2021 gerichte snelheidscontroles uitgevoerd langs het parcours en in het stadscentrum. Ook de anonieme politiemoto werd ingezet om gevaarlijk rijgedrag aan te pakken.


Enkele ‘flitslocaties’:

 • Moeskroensesteenweg in Aalbeke
 • Beheerstraat in Kortrijk (zone 30)
 • Doorniksesteenweg in Kortrijk
 • Bergstraat in Aalbeke

 

Resultaten op zaterdag:

 • aantal gecontroleerde voertuigen: 1.382
 • aantal geflitste voertuigen: 177 (= 12,8%)

Uitschieter: in de Moeskroensesteenweg in Aalbeke, waar de maximumsnelheid 50 km/u is, werd een bestuurder 'geflitst' aan 98 km per uur. Hij riskeert binnenkort de intrekking van zijn rijbewijs en een fikse boete.

 

Resultaten op zondag:

 • aantal gecontroleerde voertuigen: 1.289
 • aantal geflitste voertuigen: 183 (= 14,1%)


Uitschieters:

 • in de Doorniksesteenweg in Kortrijk, waar de maximumsnelheid 50 km/u is, werd een bestuurder ‘geflitst’ aan 100 km/u. Ook hij riskeert de intrekking van zijn rijbewijs en een fikse boete.
 • in de Bergstraat in Aalbeke, waar de maximumsnelheid 50 km/u is, werd een rallypiloot ‘geflitst’ aan 101 km/u. Bij de start van de volgende klassementsproef in Bellegem trok de politiezone VLAS zijn rijbewijs meteen in. Dat betekende meteen het einde van de rally voor de piloot.

Vrijdag 08/10/2021

Nieuwe benoemingen bij PZvl


Bij PZvl werden op 08 oktober 2021 twee nieuwe politiemensen benoemd nm, Karl-Heinz V. en Simon C. Beiden gaan aan de slag in de interventie en beiden zijn in dienst sinds 1 oktober 2021./JVGK


Op de foto van l/r: Burgemeester Lendelede Carine Dewaele, Karl-Heinz V., Burgemeester Kortrijk Ruth Vandenberghe, Simon C. en korpschef Filip Devriendt / © foto krnieuws / JVGK

Donderdag 07/10/2021

Resultaten in de PZ Vlas na nationale flitsmarathon

 

Tussen woensdagmorgen 6 oktober, 06.00 uur, en donderdagmorgen 7 oktober 2021, 06.00 uur, nam de verkeerspolitie van PZ Vlas zoals steeds deel aan de nationale flitsmarathon.


De snelheidscontroles (zonder interceptie) werden uitgevoerd op 8 drukke locaties in Kortrijk (+ deelgemeenten), Kuurne en Lendelede: 
 

 • 4.031 bestuurders werden gecontroleerd
 • 230 daarvan reden te snel, wat overeenkomt met 5,7%

 

Dé uitschieter, in negatieve zin weliswaar, gebeurde tijdens de snelheidscontrole in de Moeskroensesteenweg  in Aalbeke, waar je maximum 50 km per uur mag rijden. Een laagvlieger werd er 'geflitst' aan 115 km per uur. De bestuurder mag zijn rijgedrag binnenkort gaan uitleggen voor de rechter. Hij riskeert een intrekking van zijn rijbewijs en een fikse boete.

In de Moeskroensesteenweg werden er 316 bestuurders gecontroleerd, 97 daarvan reden te snel, wat overeenkomt met 30%


"Snelheidscontroles in de PZ VLAS blijven onverminderd een absolute prioriteit en worden dagelijks uitgevoerd, dus niet enkel tijdens de aangekondigde flitsmarathons of andere verkeersveiligheidsacties. Als je te snel rijdt, kijk je als bestuurder vooral naar hetgeen in de verte ligt en mis je bewegingen kortbij, bijvoorbeeld een fietser die uit een zijstraat komt of een voetganger die de straat oversteekt. Gelukkig rijdt het overgrote deel van de bestuurders in Kortrijk, Kuurne en Lendelede voorbeeldig, maar blijven de snelheidscontroles nodig voor die kleine categorie hardleerse overtreders."

Donderdag 30/09/2021

Verhoogde veiligheidsaanpak voor Ezelsfeesten Kuurne


Van vrijdag 1 t.e.m. maandag 4 oktober 2021, vinden in Kuurne de populaire Ezelsfeesten plaats. Met de alom aanwezige ‘knaldrang’ bij iedereen, worden bijgevolg heel wat uitbundige feestvierders verwacht. Om alles vlot en veilig te laten verlopen, zowel voor bezoekers als omwonenden, beslisten de burgemeester en de politiezone VLAS om enkele extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

 

Bovenop de reeds voorziene inzet, zullen elke dag en nacht extra politiemensen en een patrouillehond toezicht houden op het feestgebeuren.

 

Alle tenten in de feestzone moeten sluiten om 03.30 uur ’s nachts. Voor de cafés werd beslist dat zij vanaf 03.00u ’s nachts het maximaal geluidniveau van 85 decibel niet mogen overschrijden. De politiediensten zullen daar strikt op toezien.

 

Op zondagavond 3 oktober gaat ook discotheek Diedjies voor het eerst weer op volle capaciteit open. Dat betekent opnieuw meer parkeer- en verkeersdrukte in de omgeving van de Koning Leopold III-straat. Daarom zet Huis Van Wonterghem stewards in om wildparkeren te vermijden. Zij staan in nauw contact met de politie. Overtreders die de richtlijnen negeren zullen geverbaliseerd worden.

 

Francis Benoit – Burgemeester Kuurne: “We zijn met z’n allen zo verheugd en opgetogen dat onze Ezelsfeesten opnieuw in volle glorie kunnen doorgaan. Het enthousiasme in de gemeente is duidelijk voelbaar dus dat beloofd. Als gemeentebestuur en lokale politie is het onze taak om te waken over de (verkeers)veiligheid van iedereen. De extra aanwezigheid van de veiligheidsdiensten moet daar mee voor zorgen, maar uiteraard rekenen we ook op de verantwoordelijkheid van elke feestvierder.”

Woensdag 29/09/2021

Koppel fietsendieven met gestolen fiets en elektrische step opgepakt op trein richting Frankrijk

 

Op maandagnamiddag 27 september 2021, omstreeks 15.00 uur, kwam in de dispatching van de PZ Vlas een oproep binnen van een alerte treinconducteur. Hij alarmeerde de politie omdat hij op een trein in het station van Kortrijk problemen had met een koppel ‘zwartrijders’.

 

“Eenmaal onze interventieteams ter plaatse waren, kwamen zij via de conducteur te weten dat de man en de vrouw bijna dagelijks zonder ticket op de trein zaten vanuit en naar Frankrijk. De politiemensen herkenden het koppel echter ook als verdachten van een reeks fietsdiefstallen in Kortrijk en Moeskoen. Tijdens het eerste onderzoek ter plaatse werd bij de vrouw een grote kniptang aangetroffen. Bovendien hadden de verdachten ook een elektrische step en een herenfiets bij zich op de trein. Beide rijwielen bleken gestolen te zijn”.

 

Het gaat om een volwassen man (21 jaar) uit Rijsel en een volwassen vrouw (19 jaar) uit Roubaix, beiden zijn goed gekend bij politie en justitie.

 

De verdachten werden overgebracht naar het politiecommissariaat voor verder onderzoek. In de handtas van de vrouw werden nog eens een groot keukenmes en een hoeveelheid cannabis aangetroffen.

 

Vandaag, woensdag 29 september, werden de verdachten voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die besliste dat beiden verder aangehouden blijven en opgesloten worden in de gevangenis.

 

De eigenaars van de elektrische step en de fiets zullen worden opgespoord zodat zij deze kunnen komen ophalen bij de PZ VLAS.

 

Ruth Vandenberghe – burgemeester Kortrijk: “Dankzij de alertheid van zowel de conducteur als onze politiezone VLAS konden opnieuw een paar ‘professionele’ fietsendieven opgepakt worden. De opgenomen camerabeelden in en rond het station van Kortrijk kunnen de politie nu meehelpen aantonen voor welke fietsdiefstallen het duo ook nog zou in aanmerking komen. Ik benadruk graag nog eens het belang om bij het zien van verdachte personen in fietsstallingen niet te aarzelen en meteen naar PZ VLAS te bellen via het lokaal oproepnummer 1701.”

© foto krnieuws / JVGK

Eedaflegging van 2 nieuwe politiemensen in POLITIEZONE VLAS


Bij de PZvl legden 2 nieuwe inspecteurs de eed af in het bijzijn van de Burgemeesters van Lendelede, Kuurne en Kortrijk en van de korpschef. De wijkinspecteur Timmy Decloedt rechts op de foto en gaat aan de slag in wijkteam Kortrijk – komt over van de politiezone Riho (Roeselare-Izegem-Hooglede) en kinks op de foto inspecteur Bert Boucquet – gaat aan de slag in de interventieteams – komt over van de politiezone TARL (Ternat-Affligem-Roosdaal-Liedekerke). JVGK / © foto krnieuws / JVGK