kr-nieuws.be

Bolwerk opent passerelle

Bar op de passerelle

Render van de heringerichte hal

Bolwerk opent passerelle


Culturele vrijhaven Bolwerk opent komend weekend (18, 19 en 20 november) een nieuw publieksdeel op haar site langs het kanaal Bossuit - Kortrijk. Eind 2019 startte het collectief enkele grote werven op. Eén daarvan was de passerelle en die wordt nu officieel geopend voorhet publiek.

 

De passerelle bundelt enkele functies die voordien niet op de site aanwezig waren. Concreet gaat het over een verwarmde publieksruimte, burelen en een sanitair blok. Zowel de passerelle als de bar – via grote raampartijen – geven inkijk in het makersatelier van Bolwerk. Op de passerelle zijn verschillende elementen geïntegreerd die verwijzen naar projecten van de organisatie. Zo bestaat de vloer van de toiletten uit affiches en flyers van vroegere activiteiten en events.

 

Citaat Servaas Benoit: “De passerelle is een architecturale ingreep die de loods waar het atelier is geïnstalleerd doorsnijdt. Ons publiek zal nu kunnen volgen aan welke creatieve projecten Bolwerk werkt. En dat zorgt ervoor dat we ons verhaal completer kunnen vertellen aan de bezoekers.” De volledige constructie is gebouwd from scratch, ook het plateau waarop de passerelle rust. Bij de bouw is er zo duurzaam mogelijk te werk gaan. Bolwerk werkte met gerecupereerde materialen en ecologische bouwstoffen zoals houtskelet, kalkhennep, kalei, houtwol, cellulose,… De basis voor het nieuwe barmeubel bestaat uit een oude kerkbank afkomstig van de kerk in Aalbeke.

 

Ook over de verwarming is ferm nagedacht: een centraal buffervat wordt opgewarmd via een zonnecollector. Als er te weinig zon is, wordt extra energie geleverd door een pelletbrander. Bolwerk werd coöperant van Ecopower om zich te verzekeren van duurzame pellets. Citaat Ruben Benoit: “Het klinkt misschien gek maar het feit dat we nu over deftig verwarmde ruimtes beschikken is een serieuze mijlpaal voor Bolwerk. Vooraleer Bolwerk op de huidige plek belandde, zijn we actief geweest op 13 verschillende locaties. Sommige daarvan waren tijdelijke invullingen, andere waren aftandse panden. Nu hebben we onze eigen ruimtes gecreëerd die we grondig hebben geïsoleerd en dus met een minimum aan energie kunnen verwarmen.” Voor de opening van deze passerelle stak Bolwerk een feestelijk weekendprogramma in elkaar met smakelijke muziek en swingende wafels. Er is livemuziek, dj’s en op zondag zijn er traditionele zelfgemaakte boterwafels.

 

Nieuwe werf


Het collectief heeft nog meer in petto. Volgende zomer staat de opening van de nieuwe buitenbar én de zwemvijver op de planning. Recent kwam er ook erg goed nieuws van minister Dalle. Een investeringsdossier om de open hal te renoveren en in te richten als polyvalente belevingsplek werd goedgekeurd.

 

Naast belangrijke instandhoudingswerken (renoveren van het dak, vernieuwen van dakgoten en afvoeren, installeren van werklicht en stopcontacten) is er ook aandacht voor de inrichting zelf. De huidige vloer zal vervangen worden door een nieuwe ondergrond met opgewekte kleuren die doorlopen op de muren. De tuin wordt geïntegreerd onder de hal en sport -en spelimpulsen worden voorzien. Verschillende ideeën liggen op tafel: de realisatie van een bouldermuur, petanquebaan, pingpongtafels,… Er komt een multimediabox om digitaal werk te presenteren. Deze plannen worden de komende maanden verder verfijnd. Via participatie zal Bolwerk publiek en gebruikers betrekken. De werken zijn voorzien in het najaar van 2023.


Citaat Ruben Benoit: “Het aanpakken van de hal vormt het sluitstuk van de Bolwerven. Het wordt letterlijk en figuurlijk de kers op de verbouwingstaart.”

 

Zelf de passerelle en het atelier van Bolwerk ontdekken? Je vindt het programma op de website of Facebookpagina van Bolwerk.

www.bolwerk.be

www.facebook.com/Bolwerk.be