kr-nieuws.be

Con Cuore Waregem verovert twee keer goud en is Wereldkampioen

Con Cuore Waregem verovert twee keer goud en is Wereldkampioen

 

De “World Choir Games” zijn het enige wereldwijde toernooi voor koren, zowat de Olympische Spelen van de koorwereld. Zondag avond (8/11/21) veroverde het Waregemse koor Con Cuore er de wereldtitel in de categorie “Mixed Adult Choirs”.


De grootste internationale koorwedstrijd vond in 2018 plaats in Zuid-Afrika, wordt in 2022 gehouden in Zuid-Korea, en had in juli 2020 moeten doorgaan in Vlaanderen. De Vlaamse regering en de steden Gent en Antwerpen waren erin geslaagd het evenement naar hier te halen. Door corona werd het een eerste keer uitgesteld naar juli van dit jaar, en uiteindelijk een tweede keer naar begin november, tijdens onze herfstvakantie. Door de late beslissing en de korte overblijvende voorbereidingstijd haakten vele van de 540 oorspronkelijk ingeschreven koren af. Een kleine 200 koren bleven over om aan te treden in twee reeksen: het Open Competition en de Championship Competition.


Con Cuore Waregem was eerder al ingeschreven in twee categorieën in de Championship Competition, namelijk “Musica Sacra a Capella” en “Mixed Adult Choirs” en besloot in augustus om door te gaan in beide competitie. In het begin van de wedstrijdweek traden ze aan in de categorie sacrale muziek a capella en haalden daar een gouden medaille (87,50%) en een tweede plaats na het Franse koor “Maîtrise de Seine-Maritime”. Bij de grote gemengde koren moesten zij zingen op de laatste wedstrijddag en toen was het pas echt bingo: zij kregen van de zeskoppige internationale jury met 87,25% van de punten weerom een gouden medaille en werden daarmee “World Champion Mixed Adult Choirs”.


Voorzitter Geert Anckaert: “Wij danken dit succes vooral aan onze zeer mooie bezetting van uitstekende koorzangers, die ook nog eens het beste van zichzelf hebben willen geven en zeer zware individuele inspanningen hebben geleverd in de korte zeer voorbereidingstijd. Bovendien hebben wij een superprofessionele dirigent: niemand anders Jan Vuye had onze vereniging tot deze prestatie kunnen brengen”.

Gedurende meer de dertig jaar heeft Con Cuore, het voormalige Waregems Kamerkoor, aan deze weg getimmerd. Na verschillende keren winst in het Provinciaal Koorfestival, een finaleplaats van “Koor van het Jaar”, en prijzen in diverse koorwedstrijden komt nu dus de spreekwoordelijke kers op de taart: World Champion Mixed Adult Choirs. Het hoogst haalbare voor een amateurkoor. / AG