kr-nieuws.be

Fietsers en e-steppers moeten afstappen op de maandagmarkt in Kortrijk

Fietsers en e-steppers moeten afstappen op de maandagmarkt in Kortrijk


In overleg met de stad Kortrijk en de marktkramers zullen de politiezone Vlas en de gemeenschapswachten vanaf nu extra toezicht houden op doorrijdende fietsers en e-steppers aan alle ingangen van de maandagmarkt, zoals bijvoorbeeld aan de Doorniksestraat, de Grote Markt en de Graanmarkt.

 

Tijdens de openingsuren van de wekelijkse maandagmarkt moeten fietsers ALTIJD afstappen als ze door de afgebakende zone van de marktkramen moeten.

Deze zone wordt telkens goed aangeduid met verkeersborden (zie foto's).


Het afstappen voor fietsers is nodig voor een betere verkeersveiligheid. Ten eerste omdat tijdens de opbouw van de markt er heel wat gemanoeuvreer is met vracht- en bestelwagens. Ten tweede omdat de bezoekers van de markt kunnen aangereden worden door fietsers die zich een weg banen tussen het volk en de kramen. Bij een aanrijding kan een nietsvermoedende voetganger zwaar ten val komen.


Het probleem stelt zich voornamelijk tussen kruispunt het Schouwburgplein/Doorniksestraat en het kruispunt Graanmarkt/Doorniksestraat.

In februari zullen er elke maandagvoormiddag preventieve controles zijn. Vanaf maart zal de politiezone VLAS ook effectieve boetes uitschrijven tegen fietsers die het doorrijverbod aan hun laars lappen. De hardleerse overtreders zijn bij deze verwittigd.