kr-nieuws.be

Germain Van Wietendaele neemt na 50 jaar afscheid van Kortrijk Koerse

© foto' s JVGK

Germain Van Wietendaele neemt na 50 jaar afscheid van Kortrijk Koerse


“Veel winnaars met een ronkende naam”

 

KORTRIJK Op 18 augustus heeft in en rond Kortrijk, Bellegem en Rollegem Konvert Koerse plaats, het vroegere Kortrijk Koerse, dat sinds 1932 georganiseerd wordt. Deze editie wordt het afscheid van Germain Van Wietendaele die 50 jaar bestuurslid is. “Het is een mooi getal om af te ronden”, aldus Germain.

 

“Waar is de tijd dat er steunkaarten verkocht werden

om de koers te kunnen blijven organiseren”

------------------------------

 

Het criterium Kortrijk Koerse vond sinds 1932 traditioneel plaats in de Doorniksewijk op de eerste donderdag na de eerste zondag van augustus. De inzet van Kortrijk Congé zeg maar. De koers kwam er op initiatief van bakker Romain Hoornaert aan de Doorniksewijk en Bakkerij Vanneste op Walle, die later samen in het organiserend Sportcomité van de Doorniksewijk zaten, gesticht in 1930. De allereerste Kortrijk Koerse in 1932 werd gewonnen door Sylveer Maes. “Hun doel was het organiseren van wielerwedstrijden om de wielersport in Kortrijk te bevorderen. Door de jaren heen waren er veel winnaars met een ronkende naam: denk maar aan Lucien Van Impe, Jean-Luc Vandenbroucke en Dirk Demol tot Tourwinnaar Greg LeMond”, weet rasechte Kortrijkzaan Germain Van Wietendaele (74). “Mijn vader was van Overleie”, aldus Germain, die 33 jaar getrouwd is met Laurette en onder meer 37 jaar ceremoniemeester was bij Begrafenissen Bloyart. Zijn hobby is onder meer kaarten. “We kaartten in Café Middenstand en nu nog in de Verdi en de Faubourg de Bruges waar ik de kaarterclub stichtte.” Germain is ook al 15 jaar voorzitter van de Regionale Kortrijk van de Koninklijke Menslievende Vereniging der Dragers van Eretekens en Medailles van België voor daden van moed, zelfopoffering en menslievendheid. “De staatsgedecoreerden zeg maar. We organiseren elk jaar een eerbetoon aan onze gesneuvelden op de Grote markt van Kortrijk.” Germain zelf kreeg meerdere eretekens en medailles voor zijn verdienste. Dit jaar is Germain ook 50 jaar bestuurslid van Kortrijk Koerse. Hij neemt afscheid na Konvert Koerse op 18 augustus. “Het is een mooi getal om af te ronden”, aldus Germain.

 

NIEUW BESTUUR

Germain Van Wietendaele begon in 1972 als seingever bij het Sportcomité Doorniksewijk

“In 1974 werd ik bestuurslid op initiatief van Gilbert Vancaeyzele en Joel Lefevre met de goedkeuring van het voltallig bestuur”, vertelt Germain glunderend. “Na 10 jaar werd ik   verantwoordelijke voor de organisatie van het zetten van de seingevers op bepaalde plaatsen op het parcours van de jaarlijkse koers. Later werd ik een verantwoordelijke van de Publiciteitskrant van Kortrijk Koerse. Ik deed dit samen met Johan Vinckier van de firma en drukkerij Atlas, en Roimain Nolf.” Bij dit alles zorgde Germain voor het Rode Kruis, voor de bekers voor de winnaars van de koers plus de medailles en de bloemen.


“Daarna begon ik sponsoring op te halen voor onze publiciteitskrant zodat er ook een beetje van mij in het geldbakje kwam. Waar is de tijd dat er steunkaarten verkocht werden om de koers te kunnen blijven organiseren.” Jaren geleden werd het bestuur van het Sportcomité verjongd met enkele jonge leden en werd er een nieuwe voorzitter gekozen. “Onze voorzitter Romain Hoornaert was overleden en de naam van het Koninklijke Sportcomité Doorniksewijk werd ook veranderd naar Kortrijk Koerse. Velen onder ons zijn weggebleven van het oud bestuur: er waren mensen die te weinig tijd hadden of sukkelden met de gezondheid. Anderen waren ook overleden. We bleven met twee over,J Johan Vanneste en ikzelf.”

De koers werd ook verder gezet met het vernieuwde bestuur die nieuwe ideeën had met de ronde te verplaatsen naar de Grote Markt omdat we daar meerdere sponsors hadden dan in de Doorniksewijk. Ik doe nog altijd hetzelfde werk maar nu leg ik mijn taak neer op 2024 na 50 jaar bestuurslid alsook als lid van de B.W.B./W.B.V. Bij deze wens ik veel succes in de toekomst voor Kortrijk Koerse presents Konvert Koerse en bedank ik al de bestuursleden voor de goede samenwerking deze 50 jaar. Het ga jullie goed.”

© foto JVGK

© foto JVGK

© foto JVGK