kr-nieuws.be

Peter Van Herzeele

Vrijwillige  Medewerker KRN

Het kunsttraject LUX IS KUNST is geslaagd

 © foto JVGK

 © foto JVGK

 © foto JVGK

Het kunsttraject LUX IS KUNST is geslaagd

 

KORTRIJK Zaterdag werd op de Grote Markt van Kortrijk onthuld wat het kunstwerk van LUX Festival Rollegem precies inhoudt. Het project kadert in het traject DURF 2030 van Stad Kortrijk. Het kunstwerk vormt de woorden LUX IS KUNST.

 

PETER VAN HERZEELE

 

Het LUX festival Rollegem kon de voorbije twee jaar niet plaatsvinden door corona. Daarom startte het LUX-team met hulp van DURF2030 het kunsttraject LUX IS KUNST op. Stad Kortrijk experimenteert met nieuwe projecten die de contouren van de stad en regio van de toekomst uittekenen. Het platform DURF2030 wil zoveel mogelijk mensen stimuleren om ideeën te bedenken en uit te voeren. 

LUX IS KUNST liet 10 reuzegrote letters van anderhalve meter maken in ijzer en trok daar dan mee naar 10 basisscholen in Kortrijk. “In elke deelgemeente van Kortrijk nam een basisschool deel, net als enkele scholen in Kortrijk zelf. In elke school ging er een klas aan de slag met de letter, onder begeleiding van een kunstenaar. Samen dachten ze een concept uit en werkten voornamelijk met recuperatiematerialen”, duidt Axel Vandenheede, die samen met Arne Demyttenaere en Peter Dekimpe voortrekker was van het project. “Het was onze ambitie om in dit project verschillende generaties bij elkaar te brengen: leerlingen, leerkrachten en kunstenaars. Iedereen was onmiddellijk enthousiast.”

 

STIMULEREND

 

Een van de deelnemende scholen is VBS Spes Nostra Heule waar Maya Desimpel les volgt. Zij werkte samen met haar oma, kunstenares Moniek Gheysens. “Ik werkte mee aan de letters S en U. Het was leuk dat ik met oma mocht werken”, vertelt Maya. “Het was bijzonder fijn, het houdt je jong. Ik amuseerde me en het was stimulerend”, aldus Moniek. Het resultaat van enkele maanden hard werken zijn 10 kunstparels, waarbij enkele letters met de huidige oorlog te maken hebben. Op de Grote Markt zijn de 10 letters voor het eerst samen te zien, daarna zijn ze apart te zien op een aantal publieke plaatsen in Kortrijk. De apotheose van het LUX Festival heeft plaats op 28 mei in Rollegem. / © foto’s JVGK

Op de foto: kunstenares Moniek Gheysens met haar kleindochter Maya Desimpel (spes nostra) en Schepen Stephanie Demeyer. /© foto JVGK

Op de foto: het bestuur / © foto JVGK