kr-nieuws.be

Imog is van plan te stoppen met het sorteren van PMD. Daardoor worden 40 banen bedreigd. Er zijn 16 medewerkers en 23 uitzendkrachten bij betrokken.


Door Peter Van Herzeele


Vrijwillige medewerker KRN

Imog is van plan te stoppen met het sorteren van PMD. Daardoor worden 40 banen bedreigd. Er zijn 16 medewerkers en 23 uitzendkrachten bij betrokken.

 

Fost Plus, verantwoordelijk voor de inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen, pakt uit met een nieuws PMD-inzameling. De bestaande PMD-fractie wordt uitgebreid met harde én zachte plasticverpakkingen en alles wordt huis-aan-huis ingezameld via één zak. Daarvoor werden 2 nieuwe sorteercentra in Vlaanderen gebouwd en 3 in Wallonië. Die centrales kunnen tegen hoge snelheid volumes uitstoten en in minimum 14 stromen uitsorteren. De Harelbeekse Imog-sorteerinstallatie uit 1996 kan dit niet aan. Fost Plus zou een capaciteit hebben van 50.000 ton per jaar, ongeveer tien keer zo groot als de capaciteit van Harelbeke. Het nieuw project moet over 2 jaar afgerond zijn.

 

Het overgangsproject bij Imog, met de aparte foliezak, wordt omgezet tot dit algemene scenario. Dit is goed nieuws voor de burger, maar minder goed nieuws voor de eigen sorteerinstallatie. “Voor de burgers wordt het gemakkelijker met een zak te werken, voor Imog betekent het dat de baan van 16 medewerkers en 23 uitzendkrachten in het gedrang komt”, zegt woordvoerder Koen Delie. De Raad van Bestuur van Imog vraagt aan de directie een onderzoek te voeren naar alle pistes rond alternatieven voor de activiteit sortering PMD. “We vragen ook met de vakorganisaties het sociaal overleg op te starten voor de opmaak van een sociaal plan: in een sereen klimaat met veel respect voor de inspanningen die onze medewerkers de voorbije jaren leverden”, luidt het. De huis-aan-huisinzameling blijft gewaarborgd en ook voor de andere Imog activiteiten verandert er niets. / Peter Van Herzeele / foto krnieuws / JVGK