kr-nieuws.be

JULIE EN BREYTEN WERDEN VERLIEFD OP HARELBEKE EN KWAMEN ER OOK WONEN


Door Peter Van Herzeele


Vrijwillige medewerker KRN

© foto LOO

JULIE EN BREYTEN WERDEN VERLIEFD OP HARELBEKE EN KWAMEN ER OOK WONEN

 

“De vlogs zijn ingevingen van het moment of

het verderzetten van persoonlijke avonturen”

 

HARELBEKE Sinds 1 januari 2020 zijn Breyten Van Der Donck en Julie Vanlerberghe elke week te zien op Ytoutube met hun vlog ‘Waarom Harelbeke???’. “We werden verliefd op de stad maar moesten soms uitleggen waarom we hier kwamen wonen”, lachen ze.

 

“We willen geen onderwerp

uit de weg gaan en mooier

laten lijken dan het is”

 

---------------------------

DOOR PETER VAN HERZEELE

 

Julie Vanlerberghe (30) en Breyten Van Der Donck (29) zijn 2 inwijkelingen. Julie is van Roeselare en Breyten is van Gent. “Voor we een huis kochten in Harelbeke woonden we samen in Gent. Breyten woonde eerder al op 5 plaatsen maar Harelbeke is zijn grote favoriet”, verklapt Julie, die aan de universiteit van Gent communicatiewetenschappen genoot en film- en televisiestudies deed. Breyten studeerde aan het RITCS in Brussel. Ze werken beiden in de film- en televisiesector: Julie als script en Breyten als 1ste regieassistent. Op hun palmares staan onder meer Niets te melden, De Hopper en Undercover. Zij wonen op wijk Zandberg en hebben een zoontje Chip. “The one and only. Leuke weetjes: hij is tevens ook de baby op de I-Mens poster in de schoot van de oude vrouw én de enige Chip die geboren is in België.”, glunderen Julie en Breyten. In hun vrije tijd maken ze filmpjes en vloggen ze. “We maakten de vlog ‘Waarom Harelbeke???’ omdat veel van onze kennissen ons gek verklaren dat we elke dag zo'n verre afstanden doen om naar ons werk te gaan. De filmsets waar we werken zijn vaak in Antwerpen, Brussel, Mechelen, de Kempen, Nederland, en meer. De Harelbeke-vlog is een antwoord op hun vraag, maar ook ons eerbetoon aan de stad waar we nu zo graag wonen en trots op zijn.”

 

6 EURO PER DAG

Julie en Breyten werken zoveel mogelijk aan eigen scenario's, die ze graag willen verfilmen. “We bekijken films, series en Youtube om inspiratie op te doen, al is dat ook deels beroepsmisvorming. Om te brainstormen gaan we graag wandelen in De Gavers. Ook proberen we onszelf af en toe uit te dagen met een challenge die dan kan uitmonden in een hobby, zoals yoga. Oorspronkelijk diende de vlog om voornemens voor het nieuwe jaar - toen 2020 - waar te maken, zodat we ons er zeker aan zouden houden. Dit is echter geëvalueerd naar een kijk achter de schermen van ons gezin. Hoe we een kind opvoeden, leven, koken, praten, reizen - in 2020 geen cadeau - en uitdagingen aangaan. Zo hadden we onszelf eens uitgedaagd om budgettair te gaan leven met 6 euro per dag voor twee volwassenen. Hiermee deden we al onze inkopen. Onze buren hebben ons ook eens uitgedaagd om te leren dansen in verschillende soorten stijlen. Zo'n uitdagingen zorgen vaak voor hilarische momenten.”, vertellen ze. “Tot nu toe zijn de reacties op de vlog allemaal al positief en zijn de mensen blij dat Harelbeke de positieve aandacht krijgt die het verdient.” 

 

CHIQUE OPGEKLEED

De vlog loopt onder de naam Corn Unpopped. “Wat we fascinerend vinden aan Harelbeke is dat het een stad is waar je het gevoel hebt dat mensen je echt welkom heten. Zoiets is echt broodnodig, en zeker in deze tijden. Harelbekanen zijn altijd vriendelijk naar anderen toe en we proberen dan ook dit gevoel terug te geven”, vertellen Julie en Breyten verder. “Als we willen oversteken zwaaien we altijd uitbundig naar de auto's die ons overlaten. We doen dit altijd en overal, maar we merken dat dit in Harelbeke altijd leuk bevonden wordt. Als we mensen kruisen in De Gavers klinkt er ook altijd een vrolijke groet. Onze buren zijn echt vrienden geworden en dat voelt zo goed. We krijgen binnenkort langs één kant ook nieuwe buren en zijn heel benieuwd om hen beter te leren kennen. In Gent kenden we onze onderburen zelfs niet. Meestal zijn de vlogs ingevingen van het moment of het verderzetten van persoonlijke avonturen. Af en toe proberen we wel een thema in onze vlogs te steken. Een nieuw dieet proberen, Sinterklaasbrieven schrijven in naam van Chip, ons huis verbouwen, gebarentaal leren aan Chip. Tijdens de quarantaine hebben we ons eens een week chique opgekleed om gewoon dagelijkse dingen te doen. Het breekt de sleur en liet mensen lachen. We hebben beiden ook Covid opgelopen en hebben daar ook een vlog over gemaakt, want we willen niets uit de weg gaan en mooier laten lijken dan het is.”