kr-nieuws.be

Reportage door Samson

Vrijwillige  Medewerker KRN

Nieuwe ladderwagen voor de brandweer

Brandweerpost Zwevegem neemt nieuw voertuig in gebruik

Nieuwe ladderwagen voor de brandweer

Vorige week werd een nieuwe ladderwagen voor hulpverleningszone Fluvia - die gestationeerd staat in brandweerpost Zwevegem - in gebruik genomen. Deze automatische ladderwagen die een knikarm heeft en kan uitschuiven tot een hoogte van 30 meter komt er als vervanging van de vorige ladderwagen die na 30 jaar zijn diensten had bewezen.

Investeren om te optimaliseren

De afgelopen jaren werd vanuit hulpverleningszone Fluvia al serieus geïnvesteerd in rollend materieel zoals multifunctionele autopompen, poolwagens, …. Deze nieuwe ladderwagen is ondertussen het vijfde exemplaar van dezelfde constructeur die de afgelopen jaren werd besteld. Zo staat dit type ook in de brandweerposten van Kortrijk, Avelgem, Belgiek en Menen, waar in die laatste post in 2021 een ladderwagen werd opgeleverd. Hiermee trekt Fluvia de kaart van de uniformiteit, wat het voor de manschappen eenvoudiger maakt om over de verschillende brandweerposten heen te werken.

Slechts enkele maanden geleden werden overigens nog vier nieuwe kleinere voertuigen in gebruik genomen voor de verplaatsing naar opleidingen of kleine interventies i.k.v. stormschade, wespenverdelging, wateroverlast, … Het komende jaar worden nog een aantal voertuigen verwacht, zoals twee nieuwe ziekenwagens die vorig jaar besteld werden alsook enkele kleinere voertuigen. 

 

Hoogtechnologisch hoogstandje 

De nieuwe ladderwagen is gebouwd op een chassis van Mercedes Benz met een wielbasis van 4,76 meter. Afgelopen week werden er voor de manschappen van Zwevegem enkele opleidingsmomenten voorzien. En dat is nodig, want de ladderwagen is een hoogtechnologisch hoogstandje. Er hangt dan ook een prijskaartje van zo’n € 810.000 aan vast.

De ladderwagen kan ingezet worden voor horizontale evacuaties van slachtoffers, stormschade, reddingen bij brand, blussingen vanuit de hoogte of om bijvoorbeeld duikers te water te laten, … Met deze nieuwe ladderwagens wordt opnieuw beoogd om hier 20 tot 25 jaar operationeel mee te zijn.