kr-nieuws.be

Peter Van Herzeele

Vrijwillige  Medewerker KRN

Sara is vandaag 103 en de oudste inwoner van Kortrijk

© foto JVGK

© foto JVGK

© foto JVGK

Sara vierde haar 103de verjaardag

 

Sara Vandecaveye vierde vandaag haar 103de verjaardag in woonzorgcentrum Biezenheem in Bissegem. Sara kreeg er bezoek van schepen van Bevolking Stephanie Demeyer die haar een mand delicatessen en een ruiker bloemen overhandigde. Met haar 103 is Sara meteen de oudste inwoner van Kortrijk. Het stadsbestuur trakteerde met een glaasje en Marino Punk speelde live op zijn accordeon.

 

Sara is geboren op 30 december 1919 in Ardooie, in een gezin van 3 dochters. Ze trouwde met Hector Catteeuw in 1948. Het koppel kreeg zoon Gery in 1948 en dochter  Marleen in 1950 naar een huis in de Hendrik Dewildestraat. Sara was huisvrouw en ging af en toe ergens poetsen. “Ik kookte en naaide voor de kinderen en deed het huishouden zelf. Familie was toen al belangrijk voor mij”, vertelt een alerte en frisse Sara. Gery trouwde met Magda en Marleen met Guido. Intussen kwamen er met Stephanie, Kenneth, Isabelle, Sofie en Ines ook 5 kleinkinderen. Er zijn 8 achterkleinkinderen met Emma, Valentine, Gian, Fien, Henrieke, Reindert, Eden en Stig.

 

Sara Vandecaveye werd weduwe toen ze 59 was. “Hector was pas 65 toen hij plots overleed aan een hartaderbreuk. Dat was een heel moeilijke periode voor mij met mijn twee kinderen”, vertelt Sara. “Naast minder goede herinneringen zijn er ook zeer mooie souvenirs. Ik ging veel supporteren voor de kleinkinderen bij hun volleybal en we reisden met de familie ook veel: wandelen in de bergen en bossen van Tirol en het Zwarte Woud. Ze hadden mij er graag bij.”

 

“Ik voel me nog erg goed en onthoud goed”

 

Sara, die lid was van S-Plus, verblijft sinds maart 2021 in het woonzorgcentrum Biezenheem in Bissegem en daar werd haar 100ste (via video) en 102de verjaardag in kleine kring gevierd. Nu werd er haar 103de verjaardag gevierd. Schepen Stephanie Demeyer (Team Burgemeester) harkte enkele weetjes samen. “Edmund Hillary, de eerste man op de top van de Mount Everest, zanger Nat King Cole en wielrenner Briek Schotte zijn ook in 1919 geboren. Je hebt hen allemaal overleefd. Je zag 5 koningen passeren, 31 premiers en 17 Kortrijkse burgemeesters”, vertelt de schepen. “De laatste jaren ruilde je de wandelkaarten in voor speelkaarten, want je bent een fervente kaarter hoorde ik. Manillen in het Biezenheem of in ’t Smeske. Jullie ploegje won een paar keer de beker. Ik las in ’t Minneke dat je ook graag een geutje Asbach bij de koffie drinkt. Ik weet niet of dat nu nog zo is, maar drink alleszins ‘ne goeien’ op jouw verjaardag.” De 103-jarige bleef geboeid luisteren. “Ik voel me nog goed en onthoud goed, mijn geheugen is prima. En ik kaart graag. Hou ik zo oud ben geworden weet ik niet. Het klopt dat ik vroeger graag een scheutje Asbach Uralt dronk maar nu drink ik graag een Kriek als er een speciale gelegenheid is”, aldus de jarige./ © foto’s JVGK