kr-nieuws.be

Unieke samenwerking laat toekomstige zorgkundigen schitteren in Kortrijk

foto GF

Donderdag markeerde een bijzondere dag voor de cursisten zorgkundige van het centrum voor volwassenenonderwijs (cvo) MIRAS in West-Vlaanderen.


Een unieke samenwerking tussen cvo MIRAS, Stad Kortrijk (Museum Texture) en het Ventiel creëerde een onvergetelijke dag voor mensen met jongdementie en de toekomstige zorgkundigen van cvo MIRAS.

 

Twintig cursisten kregen de zeldzame kans om kennis te maken met de werking van Het Ventiel, een organisatie die zich inzet voor mensen met jongdementie en hun partners of buddies. De cursisten kregen de kans om hun theoretische kennis toe te passen en waardevolle praktische vaardigheden op te doen. Het hoogtepunt van deze samenwerking was een inspirerende wandeling en een bezoek aan het dementievriendelijke museum Texture Prikkelt, waarbij de betrokkenheid van de cursisten in het oog sprong. Ze waren onder de indruk van de passie en het engagement van de gids tijdens dit bezoek, dat tevens een diepgaand inzicht verschafte in de geschiedenis van vlas, aangevuld met persoonlijke verhalen van mensen die ze ontmoetten. Het Vlasmuseum in Kortrijk wist hun leergierigheid op unieke wijze te prikkelen.

 

Na een rijke dag vol warme ontmoetingen, volgde een gezellig koffiemoment in cvo MIRAS. Enkele cursisten zorgkundige deelden hun indrukken: "Ik heb met passie geluisterd naar de mensen met jongdementie en vragen gesteld over hun ervaringen en belevingen," zei een van hen, terwijl een ander onder de indruk was van "de betrokkenheid van de partners." Een derde cursist verklaarde, "Ik heb mij open gesteld voor deze toffe mensen."

 

Dit bijzondere initiatief smaakt naar meer en brengt de praktijk in de school binnen. Het stimuleert de maatschappelijke betrokkenheid van de toekomstige zorgkundigen.

 

Over cvo MIRAS

cvo MIRAS is een Centrum voor Volwassenenonderwijs, erkend door het Ministerie van Onderwijs, operationeel in West-Vlaanderen. cvo MIRAS biedt een gedifferentieerd opleidingsaanbod aan voor een heterogene groep volwassenen. Eigentijds en competentiegericht onderwijs in samenwerking met het werkveld staat centraal. cvo MIRAS wil een leer- en werkomgeving creëren die mensen versterkt en verrijkt.

 

Over Het Ventiel

Het Ventiel is een organisatie die zich inzet voor mensen met jongdementie en hun partners of buddies, met als doel hun levenskwaliteit te verbeteren en begrip in de samenleving te vergroten.

 

Over Texture

Texture is een museum in Kortrijk dat de geschiedenis en het gebruik van vlas in de regio belicht en bezoekers een boeiende ervaring biedt. / SVM