kr-nieuws.be
kr-nieuws.be

VAXPO Kids uit de startblokken vanaf 29 januari

© foto shutterstock / krnieuws

VAXPO Kids uit de startblokken vanaf 29 januari


Vanaf 29 januari krijgen alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar de kans zich te laten vaccineren tegen COVID-19 in VAXPO Kids. Alle uitnodigingen zijn intussen verstuurd en vallen eerstdaags in de bussen. In totaal gaat het om 9.523 kinderen die hun domicilie hebben in Kortrijk, Harelbeke of Kuurne. VAXPO krijgt een nieuwe aankleding voor de jonge bezoekers en kindvriendelijke middelen worden ingezet om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen.


Intussen werden alle inwoners van Kortrijk, Harelbeke en Kuurne waarvan de intervaltijd van 4 maanden bereikt werd, uitgenodigd voor hun boosterprik. Let wel, het gaat enkel om 18-plussers. Er is momenteel nog geen duidelijkheid over de boosterprik voor de 12 tot 18-jarigen. VAXPO is in januari 7 dagen op 7 open. Tegen het einde van deze maand zal iedereen die dat wenst zijn of haar boosterprik gekregen hebben. Mensen die door omstandigheden de datum van hun afspraak misten of jongeren die bijvoorbeeld momenteel examens afleggen kunnen hun afspraak verplaatsen naar begin februari.


Vanaf 29 januari wordt VAXPO exclusief ingericht als VAXPO Kids. Omwille van de speciale toestemmingsprocedure voor kinderen tussen 5 en 11 jaar werd na advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid eerder al beslist om niet via de scholen te vaccineren. De kindvriendelijke inrichting met het figuurtje van het VAXPO-virusvechtertje zorgt voor een ongedwongen sfeer. Zo dragen de stewards een cape en kunnen kinderen stempels verzamelen van de verschillende stappen in het vaccinatieproces. VAXPO Kids zal 7 dagen op 7 open zijn. In het weekend van 9 tot 13 uur en 14 tot 18 uur. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag na schooltijd van 16 tot 20 uur en op woensdag van 12.30 tot 20 uur. Door de ruime openingsuren kan het vaccineren van kinderen op een vlot tempo.


Een bezoek aan VAXPO Kids

Een bezoek aan VAXPO Kids verloopt gelijkaardig aan het bezoek van volwassenen. De kinderen worden -samen met één van de ouders, de voogd of een andere begeleider - opgevangen aan de ingang en lopen door naar het onthaal. Als er een andere begeleider mee is dan de ouders of voogd wordt de toestemmingsbrief gecontroleerd. De kinderen krijgen een stempelkaart met daarop de verschillende stappen die ze moeten doorlopen. Na elke doorlopen stap krijgen ze een stempel.


Na een kort gesprekje, waarin een aantal vragen worden gesteld aan de begeleider, nemen ze plaats op een hoge kruk voor het toedienen van het vaccin. Voor kinderen die schrik hebben van een prikje zijn er extra kindervriendelijke hulpmiddelen voorzien. Buzzy, het lieveheersbeestje geeft trillingen en koude af op de plaats waar het prikje moet gezet worden. Hierdoor voelen kinderen de prik veel minder. Voor kinderen met heel veel schrik zijn er enkele VR-brillen beschikbaar. HOWEST ontwikkelde hiervoor een kort animatiefilmpje zodat kinderen afgeleid kunnen worden tijdens de duur van de vaccinatie.


Na de vaccinatie nemen kinderen 15 minuten plaats in de wachtruimte waar een animatiefilmpje afspeelt. De kinderen krijgen er nog een afsprakenkaartje en magneet met het VAXPO-virusvechtertje als aandenken aan hun dappere bezoek.

De uitnodigingen voor de vaccinatie van de kinderen werden verstuurd zonder pre-boeking. Dit wil zeggen dat er geen voorgestelde datum en uur op de brief vermeld staat maar dat de ouders of voogd zelf een afspraak kunnen maken. Dat kan via de link en instructies op de brief of via het callcenter op het nummer 056 244 000. Ouders hoeven niet te wachten tot de uitnodiging in de bus valt. De uitnodiging is nu al beschikbaar via myhealthviewer.be. Daar vinden ze de vaccinatiecode om de afspraken vast te leggen. De tweede prik zal plaatsvinden vanaf eind februari.


Op 4 februari worden zowel pediatrische vaccins voor kinderen tussen 5 en 11 jaar gezet als de normale vaccins. Gezinnen met zowel jonge kinderen als een kind dat bijvoorbeeld recent 12 jaar is geworden, kunnen op die dag samen langskomen.

Alle info is te vinden opwww.vaxpo.be/vaxpo-kids. Ouder(s) of voogden die hun kind niet zelf kunnen begeleiden naar het vaccinatiecentrum vinden er ook een toestemmingsbrief. Wie zijn of haar kind niet wil laten vaccineren, kan er ook een weigeringsbrief vinden.