kr-nieuws.be

Vijf Zuid-West-Vlaamse gezelschappen brengen
groots theaterspektakel “R.U.R.” in Transfo Zwevegem

RUR-affichebeeld @ Arno Velghe-Steven Soenens

Vijf Zuid-West-Vlaamse gezelschappen brengen groots theaterspektakel “R.U.R.” in Transfo Zwevegem


Vanaf 9 december 2022 brengen vijf Zuid-West-Vlaamse toneelgezelschappen elf keer het grootse theaterspektakel “R.U.R. – Rossums Universele Robots” in de Pompenzaal van de oude elektriciteitscentrale op de Transfo-site in Zwevegem. Een unieke en bijzonder geschikte locatie voor dit stuk over de industriële productie van robots, de ontwikkeling van artificiële intelligentie en de mogelijke gevaren daarvan voor de mensheid.


Door de enorme omvang van deze productie lag het voor de hand dat het een coproductie zou worden tussen een aantal gezelschappen. Toneelgezelschap Klakkeboem uit Zwevegem, Die Ghesellen Deerlijk, de Klakkeboem-Kids (Zwevegem), TG InTeam en Theater Spinsels sloegen de handen in elkaar om dit buitengewone artistieke project te realiseren.


“R.U.R.”: 100 jaar oud maar actueler dan ooit “R.U.R. – Universele Robots” werd in 1920 geschreven door de Tsjechische auteur Karel Čapek (1890- 1938). Hij werd verschillende keren genomineerd voor de Nobelprijs Literatuur en wordt nog altijd beschouwd als één van de belangrijkste Tsjechische schrijvers. Zijn bekendste werken schreef hij in het sciencefictiongenre, lang voor sf als apart literair genre werd beschouwd. “R.U.R.” ging in première in 1921 in de stad Hradec Králové. In dit stuk duikt voor de allereerste keer het woord “robot” op, afgeleid van het Tsjechische woord “robota”, wat zo veel betekent als “saai werk, zwoegen en dienstbaarheid”.


In “R.U.R.” beschrijft Karel apek Č een niet nader gedefinieerde toekomst, waarin professor Rossum er op een afgelegen eiland in geslaagd is om robots te creëren die griezelig sterk op mensen gelijken. Twee generaties later produceert Rossums Universele Robotfabriek, onder leiding van kleinzoon Harry Rossum, robots aan de lopende band. Zij worden over de hele wereld verkocht als fabrieksarbeider of huishoudhulpjes. Wanneer Helena Gloriov op vraag van de Universele Mensenrechtenraad het eiland en de fabriek bezoekt, is ze geschokt over de snelle evolutie van deze artificiële wezens. Maar de wetenschappers gaan te ver. Ze hebben de robots ook leren doden, om ze als soldaten te kunnen verkopen. Bovendien ontwikkelen de robots zelfbewustzijn. Ze keren zich tegen hun makers en voor die het goed en wel beseffen, is de hele mensheid in gevaar… Het originele toneelstuk van Karel apek uit 1920 is nog altijd verbazend actueel en modern, maar om Č een publiek anno 2022 nog te kunnen boeien en aan het denken te zetten, moest het grondig bewerkt worden. Deze klus werd geklaard door regisseur Kurt Velghe, Johan Depaepe en Bieke Vanlaeken.


Indrukwekkend spektakel, imposant decor “R.U.R.” wordt gebracht door een indrukwekkende cast van 19 acteurs en 20 (robot)figuranten, onder wie 9 kinderen. De voorstelling mag ook prat gaan op een imposant, retrofuturistisch decor op drie niveaus van 7 meter hoog en 16 meter breed. Ook bijzonder is dat de volledige voorstelling met microfoontjes wordt versterkt en dat alle bezoekers een hoofdtelefoon op krijgen. Deze technologie van de geluidsfirma Twin4u werd eerder al toegepast in onder meer de musicals “Jesus Christ Superstar” in Sint-Niklaas en “1302” in Kortrijk.


Praktisch “R.U.R.” is te zien in de Pompenzaal van de oude elektriciteitscentrale Transfo, Blokellestraat 113B in Zwevegem, op de volgende dagen: Vrijdag 9 december – 20 uur (Première) Zaterdag 10 december – 20 uur Zondag 11 december – 20 uur Dinsdag 13 december – 20 uur Woensdag 14 december – 20 uur Vrijdag 16 december – 20 uur Zaterdag 17 december – 20 uur Zondag 18 december – 20 uur Dinsdag 20 december – 20 uur Woensdag 21 december – 20 uur Vrijdag 23 december – 20 uur De auto parkeren kan op de parking van Ontmoetingscentrum De Brug, Otegemstraat 230 in Zwevegem. Meer info en tickets: www.rur2022.be