kr-nieuws.be

cvo MIRAS is solidair met de Dag tegen de armoede

17 oktober is de Internationale dag van de armoede. MIRAS, centrum voor volwassenenonderwijs, is solidair met het verzet tegen armoede en sociale uitsluiting. In de week van 11 tot 17 oktober hangen we witte geknoopte lakens uit de ramen van onze leslocaties in Kortrijk, Ieper en Oostende. 


Geknoopte lakens staan voor de boodschap “ontsnappen uit armoede is een zaak van iedereen”. De knoop verwijst naar “de strijd aanbinden tegen armoede”. 


Op donderdag 14 oktober steunen we de actie “Soep op de stoep” van Welzijnszorg. Deze actie gaat door in onze campus Kortrijk Weide (Nelson Mandelaplein).  In ruil voor een vrije bijdrage kan met genieten van een beker lekkere soep

cvo MIRAS organiseert reeds jaren de opleiding “Ervaringsdeskundigen in de armoede en sociale uitsluiting”. Deze opleiding komt in het gedrang omdat Vlaamse Minister Weyts besliste om de subsidie stop te zetten. Intussen werd de opleiding al stopgezet in Hasselt, Antwerpen en Brussel.  


De opleiding richt zich op mensen die van jongs af ervaring hebben met armoede en sociale uitsluiting. De cursisten willen de stap zetten om als ervaringsdeskundige de schakel te zijn tussen de hulpverlening en mensen in kansarmoede. Een methodiek die zijn meerwaarde op het werkveld al meer dan bewezen heeft, wordt zomaar van tafel geveegd. 


Het besluit van Minister Weyts komt ook bij de cursisten in Kortrijk heel hard aan. Blijkbaar beseft de minister niet hoe belangrijk de opgeleide ervaringsdeskundigen zijn in deze samenleving. Cursisten blijven hopen dat er een oplossing komt.