Kortrijk Regionaal Nieuws
H. Hart kreeg 15 Mongoolse universitaire medewerkers op bezoek voor studiedag
© fpto JVGK
H. Hart kreeg 15 Mongoolse universitaire medewerkers op bezoek voor studiedag
Zorggroep H. Hart Kortrijk ontving 15 universitaire medewerkers uit Mongolië. Het gezelschap kwam voor een intensieve training rond de inclusie van personen met bijzondere noden in het onderwijs, op de werkplek en in de samenleving. Mongolië staat in vergelijking met Vlaanderen op het gebied van deze integratie vijftig jaar achter.
België verwelkomde een week lang een delegatie van vijftien universitaire medewerkers uit Mongolië. De delegatie bezocht diverse instellingen in de regio om te zien hoe Vlaanderen erin slaagt om deze groep mensen met bijzondere noden de nodige vaardigheden bij te brengen, met als doel hen zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren in de maatschappij. “De focus van het bezoek lag op het vergaren van kennis en ervaring in het ondersteunen van leerlingen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap”, zegt stafmedewerker Annemieke Lambrecht van H. Hart. De 15 universitairen zijn afkomstig uit vakgebieden zoals pedagogische wetenschappen, sociale wetenschappen, psychologie, gedragswetenschappen en de lerarenopleiding. “Mensen met zorgnoden, zeg maar een beperking, moeten ook hun plaats krijgen in de maatschappij.” Annemieke gaf een gedetailleerd overzicht over de werking van Zorggroep H. Hart, activiteiten en initiatieven, ondernemerschap, netwerk en vrijwilligers. Zo is er onder veel meer kinderopvang van 0 tot 3 jaar en van 3 tot 12 jaar en het dementie expertisecentrum.
Een cursus over inclusie
De 15 universitaire medewerkers mochten ook een bezoek brengen aan de luxe-assistentiewoning van Zorgbedrijf H. Hart van Maria Peperstraete en haar dochter Eva, die een mentale beperking heeft. “Zo kunnen we langer bij elkaar blijven, dat maakt een zeer groot verschil”, zegt Maria. “In Mongolië kennen we dit niet”, zegt Tsagana Norov, docente aan de Universiteit Khovd en tolk. “In die 20 jaar dat ik voor mijn vader zorgde was het steeds een evenwichtsoefening tussen zijn zorgmomenten en mijn gezin. Zulke plaats zou schitterend zijn in Mongolië.” Ouderen en mensen met een beperking zijn in Mongolië volledig op hun familie aangewezen. De Vrije Universiteit Brussel doceert daar binnen een Europees programma een cursus over inclusie. “Met de werkbezoeken in West-Vlaanderen wilden we alle leeftijdscategorieën tonen van kleuter tot secundair onderwijs, de opvang, de tewerkstelling van mensen met een mentale handicap, tot alle mensen jong of oud die speciale noden hebben”, duidt Gracienne Lauwers, professor aan de VUB. De Mongoolse delegatie bezocht onder meer MPI Pottelberg, maatwerkbedrijf Waak in Kuurne, de Lovie in Poperinge en Campus Ter Bruyninge in Kortrijk.
Grote uitdagingen
“Bij ons is er wel onderwijs voor dove mensen, maar dat zijn dus aparte scholen. Hier kan je wel op elk niveau kwaliteitsvol onderwijs krijgen tussen mensen zonder een beperking”, duidt Nyam Dorj Chimeddorj, onderzoeker bij de National University of Education. “Hun land staat voor grote uitdagingen binnen de integratie van mensen met bijzondere noden. Toegang tot onderwijs, werkgelegenheid en maatschappelijke participatie is vaak beperkt. Daarnaast vormen ontoegankelijke infrastructuur en een gebrek aan sociale aanvaarding ernstige hindernissen, waardoor discriminatie en uitsluiting een harde realiteit zijn”, luidt het. Mongolië is een groot land met 3 miljoen inwoners en is 1,5 miljoen km² groot. België is 30.600 km² groot. “Mensen die gaan werken zijn meerdere uren onderweg naar hun werk wegens grote afstanden en minder goede wegen”, zegt Kristien Baekelandt die het land bezocht en goede contacten heeft met de groep. Nu is er wel een voorziening voor ouderen in de hoofdstad.
Zorggroep H. Hart ontving met veel plezier deze delegatie voor hun werkbezoek. Ze stellen hun visie Integrated Care voor, vanuit de dagelijkse praktijk binnen Vergunde Zorgaanbieder Pamele. De aanmaak van en het doceren van een cursus over inclusie binnen het programma van Mongoolse universiteiten, de trainingen in Europa, en het bezoek van de delegatie aan Vlaanderen, worden mogelijk gemaakt door de financiering binnen het Erasmus+ Capacity Building in Higher Education-programma van de Europese Unie, onder leiding van professor Gracienne Lauwers van de VUB. De tijdens dit bezoek opgedane kennis bood de leden van de delegatie de nodige tools om de levenskwaliteit van personen met een handicap te verbeteren en te voldoen aan de internationale verplichtingen onder het Verdrag voor de bescherming van de rechten van personen met een handicap./ PVHK / © fpto JVGK
KR Nieuws is een onafhankelijke nieuwswebsite. De foto's en teksten worden door vrijwilligers gemaakt zonder enige vorm van verloning, gelieve dan ook geen teksten en foto's te gebruiken zonder toestemming.
© KR-NIEUWS.BE 2009-2024