kr-nieuws.be

© foto 's JVGK

70 JAAR HUWELIJKSGELUK VOOR WERNER EN ALPHONSINE

 

“Een unieke verwezenlijking”

70 JAAR HUWELIJKSGELUK VOOR WERNER EN ALPHONSINE


“Een unieke verwezenlijking”


 

KORTRIJK Werner Deleu (93) en Alphonsine Glorieux (91) werden naar aanleiding van hun platina huwelijksjubileum ontvangen op het stadhuis. Gemeenteraadslid Stephanie Demeyer overhandigde hen een tuil bloemen en een linnen set servetten van Verilin. “Vlas kan ook symbool staan voor een goed huwelijk”, zegt Stephanie Demeyer.

 

Alphonsine is geboren in Kortrijk op 11 januari 1933 als tweede dochter in het gezin van meubelmaker Karel Glorieux en kleermaakster Paula Viaene. Zij ging naar school in O.L.V. van Bijstand. Alphonsine was thuis verantwoordelijk voor het huishouden. “Huisvrouw, kuisvrouw en kinderopvang in één zeg maar”, aldus Stephanie Demeyer. In haar vrije tijd was Alphonsine graag bezig met naald en draad. Werner is geboren in Heule op 17 mei 1930 als vijfde van zes kinderen in het gezin van postbediende Albert Deleu en Clara Laverge. Hij ging naar de Broederschool in Heule en later naar het Koninklijk Atheneum aan de Pottelberg in Kortrijk. Tijdens de oorlog volgde hij boekhouden in de Avondschool. Werner werkte als bankbediende bij Bank Brussel Lambert op de Grote Markt in Kortrijk en als boekhouder bij textielbedrijf Neyrinck en bij Nelca in Lendelede. In zijn vrije tijd was hij passioneel bezig met muziek en speelde trompet en bugel bij het Muziekkorps van Heule. Hij stichtte een muziekkorps bij BBL. Daarnaast zong Werner ook in enkele koren: Sint-Jan, Sint Elisabeth, Sint-Michiels en het Kortrijks Gemengd Koor.

 

EEN MOOI NAGESLACHT

 

Het jubilerend koppel leerde elkaar kennen in 1952 op een studentenbal in Danszaal Bolsius in Kortgrijk. Op 9 januari 1954 gaven ze elkaar hun jawoord in de Sint-Janskerk in Kortrijk. De huwelijksreis ging richting Oostenrijk. “Het was barkoud met veel sneeuw maar we hadden elkaar”, zeggen ze. Zij woonden eerst in de Groeningestraat in Kortrijk, daarna enkele jaren in Lendelede om dan terug te keren naar Kortrijk in de Senator Coolestraat. Uiteindelijk vonden Alphonsine en Werner 19 jaar geleden een thuishaven in de Langemeersstraat. Zij kregen twee kinderen, Annick en Carl die de liefde vonden bij Luc en Lynn. Intussen is er met Finn een kleinkind bijgekomen. “Een mooi nageslacht, een stamboom waarvan de wortels teruggaan naar die 9e januari 70 jaar geleden. Proficiat”, zegt gemeenteraadslid Stephanie Demeyer.

 

EEN ONBREEKBARE BAND

 

Wat is het geheim van zulk lang en sterk huwelijk? “Echte liefde, onvoorwaardelijk zorg dragen voor elkaar, maar ook communicatie: steeds praten met elkaar en verdraagzaamheid in mindere tijden”, luidt het. “Blijf dat doen en blik samen met jullie familie terug op het mooie leven dat jullie de afgelopen 70 jaar hebt gedeeld”, aldus Stephanie. Alphonsine en Werner kregen van de stad een attentie: servetten van Verilin, vervaardigd uit linnen dat gemaakt is van vlas. “Vlas heeft onze streek niet alleen veel rijkdom gebracht, maar het kan ook symbool staan voor een goed huwelijk. De vezel is sterk, maar ook flexibel. Van harte gefeliciteerd met jullie 70ste huwelijksverjaardag. Een platina jubileum is een unieke verwezenlijking, een bewijs van een onbreekbare band, een ijzersterk huwelijk.” / PVHK / © foto JVGK