kr-nieuws.be

Alfons Bouckaert 100 jaar

© foto JVGK

© foto JVGK

© foto JVGK

ALFONS BOUCKAERT 100 JAAR


Het “Banjo-Orkest van Vlaamse Studenten” werd eind de jaren ‘50 opgericht door Alfons Bouckaert, afkomstig uit Rumbeke, priester-leraar aan het Sint-Aloysiuscollege te Menen. Hij was niet alleen tot 1970 stichter en dirigent van het orkest, maar ook de sublieme componist en arrangeur van de gespeelde nummers. In de loop der jaren was het Banjo-Orkest voor meer dan 180 leerlingen (muzikanten, zangers, technische en andere medewerkers) in het college een vormende en schitterende ervaring. Het orkest gaf in die jaren talrijke optredens in binnen- en buitenland. Diverse vinylplaten werden gecreëerd.


Aan die eerste periode kwam een nogal abrupt einde toen Alfons Bouckaert in 1970 tot pastoor in Knokke-Heist werd benoemd.

Alfons Bouckaert, die op 02 maart 2024… 100 jaar wordt, resideert sinds jaren in het WZC De Pottelberg te Kortrijk, is nog steeds erg clever en volgt met innig genoegen van nabij alle nieuws in verband met het orkest.


De viering van het gouden priesterjubileum (hij was ondertussen pastoor van de Onze-Lieve-Vrouw-parochie in Kortrijk geworden) van de stichter-dirigent in 1999 in Kortrijk was de aanzet tot het heropstarten van de groep. Een kleine groep van banjo’s aangevuld met ritmesectie en blazers bezorgde Fons die dag de verrassing van zijn jubileumviering in het Stadhuis te Kortrijk. Dit leidde hierna tevens tot een erg geslaagde reünie in 2000.