Kortrijk Regionaal Nieuws
Flandrien Kaas scoort nu ook in eigen land goud en zilver
Productie-uitbreiding voor winnaar van de Belgian Cheese Awards
Belgische kazen vallen bijzonder in de smaak, niet in het minst in eigen land. Dat werd duidelijk tijdens de eerste editie van de Belgian Cheese Awards, die vorige week in Beersel plaatsvond. In de categorie Goudse kazen was Flandrien Kaas uit Wervik heer en meester: met ‘Flandrien Oud’ en ‘Flandrien Gerijpt’ sleepte de kaasmakerij een gouden en zilveren medaille in de wacht. “Er gaat geen bol kaas buiten voor die volledig aan onze hoge standaarden voldoet”, zegt zaakvoerder Jan Desmet trots. Om aan de stijgende vraag te voldoen, produceert het bedrijf sinds kort continu, van maandagochtend tot vrijdagavond.
De Belgian Cheese Awards is een concept van kaasmeester Ann Keymeulen en vier studenten event- en projectmanagement uit de Arteveldehogeschool. Samen sloegen ze de handen in elkaar om de ambachtelijke vaardigheden van Belgische kaasmakers in de schijnwerpers te zetten. Tijdens het event werd naast workshops en tastings ook een kaaswedstrijd georganiseerd, waar een deskundige jury een oordeel velde over meer dan 150 Belgische kazen. “Elk ingezonden staal werd individueel beoordeeld door twee verschillende teams experts. Dat gaf uiteindelijk een erg objectief resultaat”, stelt Jan Desmet van Flandrien Kaas.
De Flandrien Kazen, die eerder op de World Cheese Awards al hoge ogen gooiden, vielen ook de Belgische jury op. “In de categorie ‘Goudse Kazen’ behaalden we voor onze ‘Flandrien Oud’ 89.5 punten, goed voor een gouden medaille. Daarbij prees de jury vooral de harmonie tussen vorm en smaak”, verduidelijkt Jan. Daarnaast viel ook ‘Flandrien Gerijpt’ in de prijzen: met 77 punten sleepte de kaas dankzij zijn mooie textuur en uitgebalanceerd aroma een zilveren medaille in de wacht. “Zowel ‘Flandrien Oud’ als ‘Flandrien Gerijpt’ zijn echte Bourgondische kazen met karakter, gemaakt volgens de aloude traditie van het kaasmaken. En dat proefde ook de jury meteen.”
Productie naar recordniveau
De Belgische bekroning is opnieuw een mijlpaal voor Flandrien Kaas. “Deze erkenning betekent veel voor ons. Het is niet vanzelfsprekend om in een periode van forse groei de kwaliteit te allen tijde hoog te houden”, verklaart Jan. Afgelopen jaar steeg de verkoop van de Wervikse kazen met liefst 25%. Het bedrijf blijft dan ook verder investeren.
“We moesten het voorbije jaar in elke afdeling alle zeilen bijzetten. En dat is gelukt. Om ons groeitraject verder te kunnen zetten, hebben we daarom sinds kort de productie uitgebreid. Zo zijn we nu met 40 mensen continu actief, van maandagochtend tot vrijdagavond. Zo kunnen we aan de stijgende vraag naar Flandrien Kaas voldoen”, geeft Jan Desmet aan. “We merken immers dat ook kaasspeciaalzaken uit regio’s waar we tot voor kort minder aanwezig waren onze kazen hebben ontdekt.”
Voor meer info over Flandrien Kaas ga naar www.flandrienkaas.be of neem contact op: 056 31 55 93
KR Nieuws is een onafhankelijke nieuwswebsite. De foto's en teksten worden door vrijwilligers gemaakt zonder enige vorm van verloning, gelieve dan ook geen teksten en foto's te gebruiken zonder toestemming.
© KR-NIEUWS.BE 2009-2025