kr-nieuws.be

De opvolging bij Slagerij Mylle is met Jean-Baptiste Mylle verzekerd

Jean-Baptiste /© foto JVGK

Jean-Baptiste, Natalie en Marc / © foto JVGK

De opvolging bij Slagerij Mylle is met Jean-Baptiste Mylle verzekerd


MarcMylle(55) en zijn vrouw Natalie Verplancke (53) runnen al 30 jaar hun zaak Slagerij Mylle aan de Gentsestraat in Kortrijk. Het koppel stopt er eerlang mee en zoon Jean-Baptiste zet de zaak verder. Hun verhaal werd neergepend door Jean-Baptiste die de vierde generatie vormt. Hun verhaal leest als een roman.

“Beenhouwer zijn is een ambacht, je
moet het kunnen en ervoor dienen”

---------------------------

Het verhaal van Slagerij Mylle begint eigenlijk veel vroeger dan 30 jaar geleden. Naar aanleiding van het 30-jarig bestaan koos Myllevoor een persoonlijke feestfolder waarbij de familie een inkijk geeft in wieenwat ze zijn. Het is zoon Jean-Baptiste die zijn ouders Marc en Natalie vroeg te reflecteren over de voorbije30jaarenhun verhaal neerpende.


Het begon bij André Warlop, een weeskind van Adolf Warlop en Sylvie Vandendriesche, die na de dood van zijn ouders werd opgevoed bij Slager Cyriel Pil-Warlop. André trouwde met Lucienne Malfait, een dochter van een veehandelaar en slager op St. Anna Kortrijk. Samen begonnen ze een slagerij in de Voorzienigheidstraat in Kortrijk. Na 9 jaar konden ze de Gentsestraat 12 kopen en verhuisden ook naar daar. De zaak werd Slagerij André gedoopt. In 1967 huwde de dochter van André met Gaby Mylle. Zij werkte toen in de slagerij van haar vader. Gaby was ook slager van opleiding en zo begon Slagerij Gaby op 1 januari 1968. De slagerij werd vernieuwd in 1970 en aangepast in 1974. In 1976 wordt de werkplaats vergroot door Vestingstraat 2 in te nemen. In 1981 werd het winkelgedeelte voor de eerste maal vergroot met het pand aan de Gentsestraat 10 en in 1989 werd er nog een stuk bij de winkel gevoegd. De werkplaats kreeg nog twee grondige vernieuwingen: in 1985 met Vestingstraat 4 en in 1992 werd de andere kant uitgebreid met frigo’s, werkplaats en garage tot en met de Vaartstraat 5. Gaby en Thèrese kregen 3 zonen, die alle drie het beroep van slager-traiteur aanleerden. De twee jongste, Bruno en Luc, spreiden hun vleugels uit. Bruno trouwde en vestigde zich met zijn vrouw en hun 4 kinderen in slagerij ’t Lekker Beest in Overijse. Luc vond ook een levensgezellin en na hun trouwen kegen ze een zoon en dochter enstichten ze MB Quality food een vleeswarenfabriek in Zwevegem. Marc, de oudste zoon, bleef thuis en nam op 1 juli 1994 de slagerij over van zijn ouders, samen met zijn vrouw Natalie Verplancke, die diëtiste is en dochter van slager Luc Verplancke-Decock uit Duinbergen. Slagerij Mylle-Verplancke wordt geboren.


EEN GROOT MODERN BEDRIJF
Marc en Nathalie vernieuwden de zaak in 1998 met een ruim assortiment koude schotels en traiteurgerechten. In 2007 werd de werkplaats en keuken grondig veranderd. Vaartstraat 3 en 1 en deachterkant van Gentsestraat 8, 6 en 4 maakten plaats voor een volledig nieuwe keuken, waar koude en warme keuken van elkaar gescheidenwerden, waar koelcellen geïnstalleerd werden voor groenten en fruit, zuivel en vis. Er kwam eveneens een ruimte voor het verpakken van traiteurgerechten met speciaal daarvoor aangekochte machines. De werkplaats werd volledig vernieuwd naar de laatste normen van de voedselveiligheid. In 2010 werd de winkel nogmaals uitgebreid tot wat hij is op vandaag de dag, met de voorkant van de Gentsestraat 8, 6, 4 en 2. “Het ontstaan en de uitbreiding van ons familiebedrijf is nu uitgebouwd tot de vierde generatie. Al drie generaties bouwden de kleine slagerij om tot een groot modern bedrijf, met een hardwerkende ploeg die elke dag ten dienste staat van hun cliënteel, die bestaat uit vele honderden mensen”, vertelt Jean-Baptiste in zijn aantekeningen en zelf de vierde generatie vormt.


OM HALF VIJF UIT DE VEREN
De winkel/slagerij biedt onder veel meer een ruim assortiment bereide gerechten, dagschotels, aperitieven en dito hapjes, zuivel, verpakte charcuterie en vers vlees aan. Maar ook een ruime keuze en aanbod in de bediening. SlagerijMylleis en blijft een begrip in Kortrijk. “Het was en is onze passie en door de jaren heen zijn we goed op elkaar ingespeeld”, zeggen Natalie en Marc, die een team van 19 medewerkers hebben in de zaak. “Zeker in de zeer drukke weken voor Kerst en Nieuw. Beenhouwer zijn is een ambacht, je moet het kunnen en ervoor dienen. Het kan soms lastig zijn. Ik ben bijvoorbeeld elke dag om half vijf uit de veren”, vertelt Marc. “In 1994, nu precies 30 jaar geleden, gaven we voor de eerste keer een feestfolder uit. We doen dit opnieuw omdat we trots zijn op wat we bereikt hebben. De mensen kunnen nu ook ons verhaal lezen.” Leuk detail: op de website van de zaak staat een link naar ‘CULINAIRE HANDLEIDING S.O.S. Marc’ met “weet je hoe je een bestelling het best klaarmaakt.’ /PVHK /© foto's JVGK


https://www.slagerij-mylle.be