kr-nieuws.be

War Association to Remember herdenkt slachtoffers van bombardement op 21 juli 1944 tijdens WOII

War Association to Remember herdenkt slachtoffers van bombardement op 21 juli 1944 tijdens WOII


Op 20 juli werden de 182 slachtoffers van het zware bombardement van 21juli 1944 herdacht door de W.A.R., de War Association to Remember. Zij eren elk jaar de bemanningsleden van de gecrashte Britse en Australische Lancaster bommenwerpers ende 127 burgerslachtoffers in Kortrijk, Marke en Bissegem.


Het is vandaag 21 juli precies 80 jaar geleden dat Kortrijk zwaar gebombardeerd werd door zowel de Duitsers als de Geallieerden. Er vielen 182 doden waaronder 19burgers en 10 kinderen in Bissegem en 22 bemanningsleden van 3gecrashte bommenwerpers. Dit werd herdacht aan het Lancaster monument langs de Leie in Bissegem, genoemd naar het type vliegtuig, de Lancaster Mk III. “We mogen dit nooit vergeten. Dit bombardement moest deDuitse troepen verhinderen om vlot naar het front te kunnen. Maar door een verkeerde inschatting van de verkenningsvliegtuigen kwamen er veel burgers om”, duidt Jan Lievens van W.A.R. De serene ceremonie werd opgeluisterd door een Drum & Piperband met de nodige hymnes, Last Post, Reveille en bloemenhuldiging. Er werden kransen neergelegd van onder meer de Australische Bevolking en Gouvernement, een delegatie van 12 soldaten van de Royal Air Force, het organiserend W.A.R. en Stad Kortrijk, die raadslid Stephanie Demeyer delegeerde. De ceremonie werd afgesloten met 3eresaluutschoten.


Kortrijk: De meest gebombardeerde stad van België


Binnen het zogenaamd Transport (ation) Plan van de Geallieerden moesten er strategische en systematische bombardementen gebeuren op vormingsstations, spoorwegbruggen, aanvoerlijnen en reparatie werkplaatsen. Met wilde zo verhinderen dat de Duitsersgoederen, manschappen en materiaal konden aanbrengen naar het front. In de Kortrijkse brochure ‘Kortrijk in het vizier’, dat ook Station Kortrijk een doelwit was en dat er toen 302 Britse piloten klaar stonden om Kortrijk te bombarderen. In de nacht van 20 op 21juli volgden twee bombardementen: om 5 voor 1 werden een 1.000-tal bommen van zwaar kaliber uitgegooid boven de west- en oostkant van de stad. Om01.55uur werden naar schatting 500 tijdbommen en 3000 brisant-, fosfaat-of brandbommen gegooid. De aanval liep echter niet zoals gepland omdat de vele lichtbakens, uitgezet door verkenningsvliegtuigen, afdreven door de wind. Zo kwamen er veel bommen terecht op de stad zelf met veel burgerslachtoffers tot gevolg: zo werd de Pottelberg bijna volledig weggevaagd. De verwoesting was enorm. Ook 3 bommenwerpers crashten waarvan één in Bissegem. Zo werd Kortrijk de meest gebombardeerde stad van België./ PVHK/ © foto’s JVGK

kr-nieuws / © foto’s JVGK