Kortrijk Regionaal Nieuws
In VORK kan je nu ook à la carte eten
Joost Vandenhove, restaurantverantwoordelijke VORK, schepen van Sociale Zaken Giovanny Saelens / © foto JVGK
In VORK kan je nu ook à la carte eten
KORTRIJK Vanaf nu kan je in VORK terecht voor meer dan dagschotels alleen. Om de restaurantbeleving te vergroten, het doelpubliek te verruimen en het opleidingsaspect te versterken, zijn er nu ook dagelijks suggestiemaaltijden te verkrijgen. VORK wordt opleidingsrestaurant.
Dit kadert in de stappen om VORK voortaan als opleidingsrestaurant te runnen in plaats van sociaal restaurant. Zo zal de stad er ook voor zorgen dat VORK kostendekkend kan worden. In april 2018 opende VORK haar deuren. Het werd als volksrestaurant geopend, maar wordt tot nu vooral gezien als sociaal restaurant. Dat bewijzen ook de cijfers: in 2024 werden ruim 26.000 maaltijden verkocht, waarvan 72 % aan verminderd tarief, sociaal of extra-sociaal, tegenover 28 % aan de standaardprijs. Dit verspreid over VORK en Mini-VORK, zowel maaltijden ter plaatse als meeneemmaaltijden. Het opleidingsaspect van VORK is echter wat het restaurant echt uniek maakt. In 2024 werden opnieuw 66 medewerkers met beperkte werkervaring en/of gebrekkige kennis van de Nederlandse taal opgeleid. Keukenmedewerkers worden in 15 weken klaargestoomd om aan het werk te gaan. Zaalmedewerkers doorlopen een flexibel traject binnen tijdelijke tewerkstelling. Dit blijkt een voordeel te zijn voor zowel de cursisten als de horecasector: 73% van de cursisten vond duurzaam werk. “Ik wil blijven inzetten op VORK opleidingsplek: met praktijkgerichte opleidingen, vaak in combinatie met het leren van Nederlands.Een leerschool voor leerwerknemers om uiteindelijk in de reguliere horeca of grootkeukens terecht te komen”, duidt Giovanny Saelens, schepen van Sociale Zaken.
BIJDRAGEN AAN DE OPLEIDING
“De praktijkopleiding wordt nog realistischer met een menu à la carte: 5 suggesties die elke maand veranderen, een seizoensgebonden maand-special, een pasta-variant, een slaatje, een VORK-klassieker en een croque voor wie snel en goedkoop wil lunchen. Het aanbieden van suggesties zorgt voor de cursisten dat ze ook meerdere gerechten onder een zekere tijdsdruk op tafel moeten kunnen toveren. VORK is meer dan een sociaal restaurant. Het is een restaurant voor iedereen en zeker voor wie het opleidingsaspect een warm hart toedraagt. Door in VORK te komen eten draag je bij aan de opleiding van ondertussen meer dan 500 (ex-)cursisten. Maar door in het verleden enkel met een vaste dagschotel te werken, hoorde ik wel van mensen dat ze daar soms op afhaakten. Dat is vanaf nu verleden tijd”, zegt Joost Vandenhove als restaurantverantwoordelijke VORK. / PVHK / foto JVGK
KR Nieuws is een onafhankelijke nieuwswebsite. De foto's en teksten worden door vrijwilligers gemaakt zonder enige vorm van verloning, gelieve dan ook geen teksten en foto's te gebruiken zonder toestemming.
© KR-NIEUWS.BE 2009-2025