kr-nieuws.be

Campagne Kortrik Olympic brengt olympische sfeer naar Kortrijk

Campagne Kortrik Olympic brengt olympische sfeer naar Kortrijk


Stad laat Kortrijkzanen massaal sporten met reeks uitdagingen en evenementen


De Olympische Spelen in Parijs zullen ook in Kortrijk niet onopgemerkt voorbijgaan. De stad start de campagne Kortrik Olympic: een reeks leuke en sportieve uitdagingen om inwoners, scholen, sportclubs en verenigingen van de olympische sfeer te laten proeven. Het doel is om nog meer Kortrijkzanen te doen sporten en bewegen. En er vallen mooie prijzen te winnen.


Samen van Broeltoren naar Eiffeltoren


Kortrijk is de dichtste Vlaamse stad bij Parijs en Rijsel, waar vanaf 26 juli de Olympische Zomerspelen plaatsvinden. Het stadsbestuur grijpt dan ook de kans om de Belgische delegatie te steunen én de olympische sfeer naar Kortrijk te halen. Onder de naam Kortrik Olympic en met de slogan ‘Samen van Broeltoren naar Eiffeltoren’ lanceert het een leuke sportieve campagne. Die bestaat uit eenreeks uitdagingen en evenementenzoals een jeugdolympiade, een creatieve fotowedstrijd, een heus sportdorp, een Strava-challenge tussen deelgebieden van Kortrijk, sport- en speelstraten en heel wat sportwedstrijden.


Trip naar Parijs als hoofdprijs


Stad Kortrijk haalde hiervoor inspiratie bijSport Vlaanderen. Het Vlaamse sportagentschap daagt met de VIP2024-campagne alle Vlaamse scholen, lokale besturen en sportclubs uit om mee te dingen naar de titelVIP2024-school, VIP2024-gemeente/stadenVIP2024-sportclub. Wie alle uitdagingen volbrengt, maakt kans op eentrip naar Parijs tijdens de Spelen en andere mooie prijzen. Het doel van de campagne is om zoveel mogelijk Vlamingen in beweging te krijgen.


Kortrijkzanen doen sporten


Met Kortrik Olympic gaat Stad Kortrijk voluit voor VIP2024-stad. Elke Kortrijkzaan kan aan Kortrik Olympic deelnemen.Individueel, maar ookmet school, de sportclub of een andere vereniging. De stad wil de olympische gedachte ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’ zo breed mogelijk over Kortrijk en deelgemeenten verspreiden. De stad hoopt zoveel mogelijk Kortrijkzanen aan het sporten te krijgen.


De Olympische Spelen gaan in Kortrijk niet onopgemerkt voorbij. Met Kortrik Olympic halen we de Olympische sfeer van Parijs naar Kortrijk, want Kortrijk is vanuit België bijna letterlijk de poort richting Parijs. Of.. van Broeltorens naar Eiffeltoren. We zorgen voor leuke uitdagingen en evenementen voor elke Kortrijkzaan: jong, oud, sportief, minder sportief, scholen, clubs, verenigingen. Het doel is om zoveel mogelijk Kortrijkzanen te laten sporten en supporteren voor onze Belgen in Parijs.Wouter Allijns, schepen van Sport. / Stad Kortrijk

Hoe deelnemen?


Het programma van Kortrik Olympic staat op www.kortrijk.be/kortrikolympic. Voor elke uitdaging en activiteit moet apart worden ingeschreven.


1.Fotowedstrijd


De eerste uitdaging die start is de fotowedstrijd Kortrijk Olympic. Inwoners, scholen en verenigingen worden uitgedaagd om eensportieve fotote maken die de olympische sfeer of gedachte op een creatieve en originele manier uitstraalt.


Elke deelnemer kan maximaal 1 digitale foto insturen. Liggend (horizontaal) en in kleur of zwart-wit. Deelnemen is gratis en kan vanaf nu tot en met 1 mei via  https://www.kortrijk.be/fotowedstrijdkortrikolympic.


De winnende school en vereniging krijgen een waardebon van 600 euro van Decathlon. De individuele winnaar krijgt een verrassingspakket ‘sport en cultuur’ t.w.v. 300 euro. De 30 finalisten zien hun geselecteerde foto tentoongesteld in de Sportcampus Lange Munte in augustus en september.


2.Jeugdolympiade


Sport Vlaanderen daagt scholen uit om een jeugdolympiade te organiseren voor leerlingen van het derde tot zesde leerjaar en de eerste graad secundair onderwijs. De bedoeling is om hen in maart en april te laten kennismaken met tal van sporten.


Team Sport van Stad Kortrijk ondersteunt dc organisatie van de jeugdolympiade. Scholen die ingeschreven zijn voor desportklassenin maart en april kunnen hun leerlingen testen laten afnemen voorhandbal en atletiek. De leerlingen leggen 5 testjes af waarmee ze een bronzen, zilveren of gouden medaille kunnen winnen. Elke deelnemende leerling ontvangt een olympisch attest.


Scholen die niet deelnemen aan de sportklassen kunnen de jeugdolympiade zelf organiseren via https://www.sport.vlaanderen/scholen/doe-mee-aan-onze-schoolsportactiviteiten/vip2024-scholen/.


3.Strava-challenge


Welk deelgebied van Kortrijk is het sportiefst? Dat zoekt de stad uit via de sportapplicatie Strava. Het doel is om als groep de 250 km tussen de Broeltorens en Eiffeltoren zo snel mogelijk virtueel te overbruggen.


Elk deelgebied krijgt daarvoor een groep op Strava. Per uur dat elke inwoner voor zijn groep sport (wandelen, lopen, fietsen, zwemmen,..) legt hij 250 meter af. Dat betekent dat een groep samen 1000 uur moet sporten om in Parijs te geraken. Familie, vrienden en inwoners uit de buurt zullen nodig zijn om samen de doelstelling te halen.


Tegen 1 april staan alle groepen van de deelgebieden op Strava. Inwoners krijgen tot 30 april om zich te registreren en oefenen. De competitie start op 1 mei en eindigt op 15 mei. Wie het eerst virtueel de Eiffeltoren bereikt, wint de titel vansportiefste deelgebied van Kortrijken een leuke verrassing tijdens de zomer. De deelgebieden zijn: Kooigem,Bellegem, Rollegem, Aalbeke, Bissegem, Marke, Heule, Kortrijk Centrum, Kortrijk Zuid, Kortrijk Noord, Kortrijk Oost en KortrijkWest.


4.Sportdorp


Kortrijk organiseert in juni het sportdorp Kortrik Olympic. Kortrijkzanen en bezoekers kunnen er proeven van urban sport en nieuwe olympische disciplines. Er zijndemo’s, doe-activiteiten, meet & greetsmet lokale helden en nog veel meer.


5.Sport- en speelstraat


Tijdens de zomermaanden kunnen inwoners van Kortrijk via de stad een speelstraat organiseren. Dit concept wordt voor Kortrijk Olympic uitgebreid naar een sport- en speelstraat. Naast een pakket met spelmateriaal om een speelparadijs te maken, wordensportboxenvoorzien. Bewoners kunnen hiermeecompetitiesorganiseren. Extra sportmateriaal is te verkrijgen bij de sportdienst. Meer info op https://www.kortrijk.be/speel-en-sportstraat


6.Sportevenementen


Van mei tot juli staan er heel wat sportevenementen met een olympisch karakter op de kalender. Recreatieve loopwedstrijden zoals Kortrijk Loopt op 20 mei en de Decathlon Team Run. Nieuw bij Kortrijk Loopt is dat ook wandelaars het mooie traject doorheen de stad kunnen afhaspelen. Inschrijven kan nu reeds. Ook sterk competitieve loopwedstrijden zoals de triatlon op 16 juni en Guldensporenmeeting op 13 juli staan op het programma.


Verder brengen de strandsporten beachvolley en beachrugby van 21 mei tot en met 2 juni de olympische sfeer naar het centrum. Daarnaast staan deze speciale sportactiviteiten op het programma:


  • Go Skateboarding Day op 21 juni


Op vrijdagnamiddag 21 juni organiseert Tranzit Go Skateboarding Day op het skatepark Luxaplast in Marke. Een dag in teken van de skateboardcultuur voor jong en oud. Ervaar de wereld van de skateboarders, leer zelf skaten tijdens enkele initiaties of meet je talent bij verschillende contests. Laat je verrassen door de top van de Belgische skaters tijdens de demo's of scoor een nieuwe outfit tijdens de eerste Skate Markt.


  • LAGO Swim-Run op 27 mei


In het kader van de Olympische Spelen in Parijs organiseert LAGO Kortrijk in samenwerking met Stad KortrijkGRATIShet evenementSwim-Runopmaandag 27 mei 2024 van 9u tot 16u. Kortrijkse basisscholen kunnen deelnemen aan dit evenement:lopen en fietsen als klas op en rond Kortrijk Weidevooralle leerlingen van het 4e tot en met 6e leerjaar uit Kortrijk. Het hoofddoel is om leerlingen te stimuleren om actief te zijn, plezier te hebben en samen te werken aan een uitdagende ervaring. Meer info: https://www.lago.be/kortrijk-weide/sport/Swim-Run.


  • Sportprikkels op 25 mei


Op zaterdag 25 mei van 13u30 tot 17u30 gooien Kortrijkse sportverenigingen onder impuls van Sport Kortrijk hun deuren open. Het is de succesvolle event-formule van 'Sportprikkels' waarbij kinderen enthousiast worden gemaakt om voor een sportclub te kiezen. Ze kunnen de sporten zelf proberen of demo's bekijken.


  • Belgian Cats


Tenslotte zal er veel aandacht gaan naar de Belgian Cats die in aanloop naar de Spelen een oefenstage in Kortrijk plannen.


Meer info op www.kortrijk.be/kortrikolympic

Tekst Stad Kortrijk