kr-nieuws.be

Choreografe Agnieszka Romek pakt uit met nieuw project rond Azië

An Tack, Janneke Dusselier, Agnieszka Romek, Marieke Vandecandelaere. Karen Van Overbeke ontbreekt op de foto / © foto JVGK

KORTRIJK Agnieszka Romek Company, kortweg ARC, pakt op 13 en 14 april uit met het multiculturele project ‘MMA, Mystic Mission of Asia’, een nieuwe voorstelling met dans, muziek, fotografie, schilderkunst en filosofie van (inter)nationale kunstenaars en artiesten. “Het brengt de kleur van de Aziatische cultuur dichterbij”, zegt Agnieszka.

 

-------------------------------

DOOR PETER VAN HERZEELE

 

Voor dit project combineert Agnieszka Romek naar gewoonte verschillende kunstvormen, deze keer geïnspireerd door de Aziatische cultuur en in het bijzonder Martial Arts. Hoewel dans normaal gezien de rode draad vormt bij ARC, krijgt het publiek nu een uitdagende kruising te zien van muziek, dans, fotografie, live-schilderen en filosofie. Het dansluik wordt gebracht door leden van de ARC dance+ Academy. “Bij ons kunnen alle dansers boven de 30 terecht. Niet alleen actieve dansers, maar ook zij die hun passie een tijdje ‘on hold’ gezet hebben, en een kans zien om de draad weer op te pikken”, zegt Agnieszka. De dansers zijn Karen Van Overbeke, An Tack, Marieke Vandecandelaere, Janneke Dusselier en Agnieszka Romek. “Alles is live met onder meer een muzikale traktatie, een intercontinentale compositie voor België met een Aziatische sfeer uit Chili. Dankzij de talentvolle componist Jose Miguel Cumsille Rojas, een man met weinig woorden en veel muzikale ideeën.” Er is ook zang van Eva Bertel, die de hoofdrol vertolkte in de Musical 1302, en Friedel Declercq.

 

LIVE SCHILDEREN

Naast dansen en zingen is er ook fotografie van Sven Vandenbroucke. “Hij werkte onder meer 5 jaar in Azië. Het zal zeker de kleur van de Aziatische cultuur dichterbij brengen door zijn prachtige foto’s waarvan er enkele tentoongesteld worden. Wie ook meedoet is Monica Villarroel. Zij veroorzaakt deining in stille waters en is voedsel voor denkers. Zij zorgt voor gesprek door haar non-verbale creaties en kunst en zal live schilderen.” Tijdens de voorstelling wordt er niet alleen gedanst, gezongen en geschilderd. “We vernemen ook waarom de filosofie en levensstijl in Azië populair is en goed voor ons lichaam en geest. Dit dankzij een bijzonder persoon: Shiatsubeoefenaar Lieselot Dewaele die vertelt over de oude Oosterse filosofie en geneeskunde. Zo ontdekte ze haar passie voor het mysterie van energetisch werk en het subtiele streven naar balans in lichaam en geest. Ze licht een tipje van de sluier van het eeuwenoude Chinese denken over de mens, de wereld en het universum.” De presentatie wordt verzorgd door Effie Verbeke.

 

De voorstellingen in de Concertstudio zijn op 13 april om 20 uur en op 14 april om 18 uur. Tickets reserveren kan op https://tickets.schouwburgkortrijk.be/.../20220/43558/. Voor 14 april kan dit op https://tickets.schouwburgkortrijk.be/.../20220/43559/.