kr-nieuws.be

Contrabas werd omgetoverd tot kleurrijk eerbetoon aan muzikanten van Damast

© foto JVGK

Contrabas werd omgetoverd tot kleurrijk eerbetoon aan muzikanten van Damast

 

Kunstenaar en muzikant Dirk Lefebvre maakte een uniek meesterwerk voor Kaffee Damast. Hij redde een oude contrabas van het containerpark en toverde die om tot een kleurrijk eerbetoon aan de muzikanten van Damast. De contrabas is gedecoreerd met karikaturen van 26 gepassioneerde muzikanten en wordt op 17 maart ingehuldigd.

 

Dirk Lefebvre (66), een artiest met zowel een liefde voor beeldende kunst als muziek, kwam op het idee om deze bijzondere contrabas te creëren tijdens zijn omzwervingen langs de jazzafdeling van de muziekacademie van Harelbeke en Waregem. Zijn eigen muzikale reis leidde tot een vijfjarige periode van samen spelen en optreden bij en met de bigband BbKey uit Kooigem. Daarna kreeg de tekenmicrobe hem opnieuw te pakken. “Toen ik besliste de affiche van een optreden zelf te tekenen besefte ik wat ik gemist had: het tekenen. Ik heb me toen toegelegd op karikatuurtekenen aan de academie van Harelbeke”, vertelt Dirk, die de microbe mee heeft van zijn moeder. “Mijn ma volgde Snit & Naad en tekende, ontwierp en naaide zelf kledingstukken. Zij was geabonneerd op het toenmalige modemagazine Het Rijk der Vrouw waarin modetekeningen en modefoto’s stonden. Als kleine jongen was ik gefascineerd door die mooie lijnen en bijzondere foto’s en de tekeningen van mijn ma. Het schetsen en tekenen is toen een echte passie geworden."

 

“Ook een klein eerbetoon aan mijn vader die vlasser was”

 

Deze passie leidde tot een eigenzinnige uitdaging: het redden van een contrabas van het containerpark. “De contrabas was van enkele trappen gedonderd en was goed voor de schroothoop. Ik heb hem ‘gered’ en minutieus de gaten hersteld waar het kon met polyester en grondverf. Ik wilde die beschilderen met karikaturen van muzikanten die regelmatig deelnemen aan de jamsessies bij Damast, een soort eerbetoon dus.” Dirk is er twee jaar geleden aan begonnen. “Mijn inspiratie komt eigenlijk van een schilderij over de gekende hanengevechten in Waregem waar de notabelen op vereeuwigd zijn in een soort karikatuurvorm. Ik schilderde de contrabas eerst helemaal blauw als eerbetoon aan de grote Frans schilder Paul Cézanne, en werkte het blauw uit met schakeringen en tinten van blauw. Ik heb de contrabas verlevendigd met 26 realistisch weergegeven koppen van muzikanten, elk met een eigen karakteristieke uitvergroting. Geloof me: een portret tekenen is moeilijk, een karikatuur tekenen nog moeilijker (lacht). Het is inspannend en bijzonder minutieus werk voor de details. De zijkant van het instrument bevat een tekening van mijn vader, een eerbetoon aan mijn pa die vlasser was. Er staan ook taferelen op uit de vlasserswereld: velden, fabrieken en materiaal als verbinding met Museum Texture.”

 

Op 17 maart wordt dit unieke kunstwerk onthuld in Kaffee Damast. “Het instrument krijgt een ereplaats op een van de grote vensterbanken van Damast, symbolisch voor de harmonie tussen kunst, muziek en de warme sfeer van onze bijzondere locatie”, zegt zaakvoerster Cindy Monnens. “Het publiek krijgt de kans om de verhalen achter elke karikatuur te ontdekken. Om dit moment te vieren, belooft Dirk zelf het podium te beklimmen tijdens een speciale jamsessie.” Het feest start om 19 uur. / PVHK / © foto JVGK